ES dalībvalstīm jāpaātrina patvēruma meklētāju pārvietošanas temps

© SCANPIX

Steidzami nepieciešama apņēmīga Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu rīcība, lai patvēruma meklētāju pārcelšanas tempu padarītu straujāku, paziņojumā norādījusi Eiropas Komisija (EK).

EK sniegusi ziņojumu par pagaidu ārkārtas pārcelšanas shēmas un Eiropas pārmitināšas shēmas īstenošanu. Ziņojumā ir sniegts pārskats par problēmām un sniegti ieteikumi, kā uzlabot šo shēmu īstenošanu.

Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls sacīja, ka ES dalībvalstis uzņēmās juridiskas saistības pārcelt 160 000 personu, kurām nepārprotami vajadzīga starptautiska aizsardzība, - tās vairākkārt no jauna apliecinājušas šo apņemšanos. Tā kā humanitārā situācija Grieķijā ik dienas saasinās, dalībvalstīm ir steidzami jāpilda savas saistības un jānovērš turpmāka situācijas pasliktināšanās bēgļiem Grieķijā.

"Mums jāpanāk būtisks pārcelšanas palielinājums tuvākajās dienās un nedēļās. Dalībvalstīm arī jāpiedāvā alternatīvi droši un likumīgi ceļi nokļūšanai Eiropā personām, kam vajadzīga starptautiska aizsardzība, ievērojami palielinot ES pārmitināšanas centienus, jāapliecina solidaritāte ar trešajām valstīm, kuras skārusi bēgļu krīze," viņš norādīja.

Līdz 15.martam no Grieķijas un Itālijas tikuši pārcelti 937 patvēruma meklētāji, tādējādi pārvedumu temps ir neapmierinošs, lai gan pašlaik vērojamas pirmās pazīmes, kas liecina par pozitīvāku tendenci. Pieredze, kas tika gūta pirmajās marta nedēļās, kad tika ātri pārcelti 287 cilvēki, tostarp 241 cilvēks no Grieķijas, liecina, ka pārcelšana var darboties ātrāk, ja dalībvalstis ir patiešām uzņēmušās saistības.

Politiskās gribas trūkums dalībvalstu vidū bijis nozīmīgākais faktors, kas palēninājis procesu. Tas izpaudies kā ierobežots pārcelšanas saistību skaits vai ilgs reakcijas laiks, ierobežojot šīs programmas iespējas kļūt par alternatīvu bīstamajiem un nelikumīgajiem migrācijas ceļiem, uzskata EK.

Tā arī norādījusi, ka steidzami nepieciešama apņēmīga pārcelšanas mērķa dalībvalstu rīcība, lai tempu padarītu straujāku. Pašlaik pārcelšanai gatavo personu skaits pārsniedz skaitļus, ko savās saistībās minējušas dalībvalstis. Lai izpildītu saistības, kas līdz šim pieņemtas saskaņā ar pārcelšanas shēmu, būtu jāveic vismaz ap 5600 cilvēku pārcelšana mēnesī, kas nozīmētu, ka pārcelšanas procedūra ilgtu ne vairāk kā divas nedēļas.

Pamatojoties uz šo novērtējumu, EK aicina, lai līdz nākamajam mēneša ziņojumam tiktu pabeigta 6000 personu pārcelšana. Ņemot vērā ārkārtas situāciju uz vietas, tā aicina palielināt tempu, lai līdz trešajam mēneša ziņojumam maijā būtu pabeigta 20 000 personu pārcelšana.

Šāsdienas ziņojumā EK sniedza vairākus konkrētus ieteikumus pārcelšanas mērķa dalībvalstīm, aicinot tās palielināt savas saistības un saīsināt laiku, kas nepieciešams, lai apstrādātu pieprasījumus. Komisija arī aicina dalībvalstis veikt papildu drošības pārbaudes tikai pamatotos gadījumos, sniegt pirmsizbraukšanas informācijas materiālus un pēc iespējas drīz reaģēt uz Eiropas Patvēruma atbalsta biroja uzaicinājumiem ekspertiem. Dalībvalstīm vajadzētu norādīt atlases prioritātes tikai tālab, lai uzlabotu saskaņošanas procesu labākai integrācijai, nevis lai noraidītu pārcelšanas lūgumus.

Savukārt Grieķija un Itālija tiek aicinātas savukārt pastiprināt centienus, lai nodrošinātu ātru un efektīvu shēmas darbību, jo īpaši saistībā ar sistemātiskām drošības pārbaudēm un tās informācijas kvalitāti, kuru nosūta pārcelšanas mērķa dalībvalstij.

EK ieskatā abām valstīm būtu arī jāuzlabo savas koordinācijas spējas, jāpalielina uzņemšanas spējas, jānovērš kandidātu aizbēgšanas riski, atbilstoši jāpielāgo un jāuzlabo procedūras attiecībā uz nepavadītu nepilngadīgo pārcelšanu.

 

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.