Vairāku valstu ārlietu ministri satraukti par Savčenko tiesāšanu

© SCANPIX

Vairāku valstu ārlietu ministri vēstulē Eiropas Savienības (ES) augstajai pārstāvei ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikai Mogerīni pauduši bažas par Ukrainas pilotes Nadijas Savčenko tiesāšanu un atzīst, ka centieni viņu atbrīvot cietuši neveiksmi.

Vēstulē, kuru parakstījis Lietuvas ārlietu ministrs, Zviedrijas ārlietu ministrs, Rumānijas ārlietu ministrs, kā arī Latvijas ārlietu ministrs, uzslavēta ES un transatlantisko partneru stingrā un nelokāmā nostāja Savčenko lietā. Tāpat ministri aģentūras LETA rīcībā esošajā vēstulē velta uzslavas Mogerīni iesaistei lietas risināšanā, kā arī pauž gandarījumu par Vācijas un Francijas centieniem. Tomēr, neskatoties uz tiem, Savčenko atbrīvošana tā arī nav panākta.

Vēstulē, kas datēta ar 8.martu, atgādināts, ka Normandijas formāta ārlietu ministri vienojās par visu ieslodzīto un aizturēto atbrīvošanu abās pusēs līdz aprīļa beigām. Ministri arī norādījuši, ka tam jāattiecas arī uz Savčenko.

Ministri arī vērš uzmanību uz Ukrainas pilotes nopietno veselības stāvokli, kā arī lēmumu turpināt bada streiku, kas nopietni apdraud Savčenko veselību. Šī iemesla dēļ nepieciešama tieša rīcība, lai Savčenko tiktu atbrīvota, viņi uzskata.

Vēstules nobeigumā atgādināts, ka Savčenko un pārējo Ukrainas pilsoņu neatbrīvošana var apdraudēt Minskas vienošanās īstenošanu.

Vēstules kopija nosūtīta arī pārējo ES valstu ārlietu ministriem, un paredzēts, ka lieta tiks apspriesta arī nākamās nedēļas sākumā.

LETA jau vēstīja, ka 9.martā nelikumīgā tiesas procesā Krievijas Rostovas apgabala Doņeckas tiesā notika sēde, kuras laikā paziņots sprieduma pasludināšanas datums Savčenko lietā.

Latvijas Ārlietu ministrija atkārtoti izteikusi stingru nosodījumu par Savčenko nolaupīšanu, nelikumīgu pārvietošanu pāri starptautiski atzītām robežām un ilgstošu prettiesisku aizturēšanu, kas balstīta uz nepamatotām apsūdzībām.

Ministrija aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot Savčenko, ievērojot savas starptautiskās saistības, tostarp Minskas vienošanās īstenošanas pasākumu kopumu, kas paredz visu politisko ķīlnieku un nelegāli apcietināto personu atbrīvošanu.

Krievijas atbalstītie separātisti 2014.gada 17.jūnijā Ukrainā sagūstīja Ukrainas Gaisa spēku piloti Savčenko un pārveda uz Krieviju, kur to nelikumīgi arestēja, apsūdzot divu Krievijas žurnālistu slepkavībā.

Svarīgākais