Vaidere: Migrācijas krīzes risināšanai būs nepieciešams finansiālais atbalsts Turcijai

© F64

Eiropas Savienības (ES) budžets ir neliels, tādēļ būs nepieciešama ES dalībvalstu aktīva iesaiste, lai sniegtu finansiālo palīdzību Turcijai aktuālās migrācijas krīzes risināšanai, aģentūrai LETA pieļāva Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V).

Politiķe, kura EP strādā Budžeta komitejā, atzina, ka Turcijas izvirzītās prasības ir milzīgas. Tomēr, neskatoties uz to, valsts līdz šim darījusi daudz, lai uzņemtu bēgļus. Pēc aptuvenām aplēsēm, Turcija migrācijas krīzes risināšanai esot iztērējusi līdz desmit miljardiem eiro, tomēr daļa no šīs naudas paliekot pašā Turcijā.

"Turcija izmanto ārkārtīgi sarežģīto situāciju un izvirza visas iespējamās prasības. Tomēr situācija bez Turcijas nav atrisināma. Tai rokās ir zelta kārts," viņa sacīja, piebilstot, ka tuvākajā laikā gan neredzot Turciju ES dalībvalsts statusā.

Vaicāta par papildu finansējuma piešķiršanu Turcijai, viņa atzina, ka ES budžets ir neliels, tādēļ būs nepieciešama dalībvalstu palīdzība. "To iemaksas ir ļoti būtiskas. Tomēr tagad mums gan ir jātiek galā ar iepriekšējo mehānismu," viņa skaidroja.

LETA jau vēstīja, ka Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V) un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) atzina, ka, visticamāk, Latvijai nāksies vērtēt iespējas piešķirt papildu finansējumu Turcijai aktuālās migrācijas krīzes risināšanai, taču pašlaik nepieciešamais apjoms vēl nav zināms.

Vaicāta par iespējamo Latvijas līdzdalību finansējuma rašanā, Čigāne norādīja, ka iepriekšējās vienošanās ietvaros runāts par trīs miljardiem eiro, taču šobrīd neesot zināmas jaunās aprises. Tomēr Latvijai esot jāatceras, ka šajā krīzes situācijā ES budžetam ir ļoti daudz pieprasījumu un piedāvājumu.

Savukārt Kalniņš norādīja, ka Latvijai nav lielas teikšanas, jo valstij nav daudz finansējuma, ko piedāvāt, taču risinājumi būs jāapsver. "Mēs jau ziedojām savu daļu [finansējuma], taču būs jāapsver papildu iespējas," piebilda politiķis.

Svarīgākais