Mamikins: Pret Krieviju noteiktās sankcijas nebūtu vēlams pagarināt

© F64

Ņemot vērā zaudējumus, kurus Latvijai radījušas Eiropas Savienības (ES) pret Krieviju noteiktās sankcijas, tās nebūtu vēlams pagarināt, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins (S).

Taujāts par šādu iespēju, politiķis sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka sankciju pagarināšana ir pilnīgi iespējama, taču viņš cer, ka tas nenotiks. Viņš pieļāva, ka ES varētu izsludināt moratoriju vai pagarināt sankcijas uz ļoti īsu laiku, lai pēc tam tās izbeigtu pavisam.

Savu viedokli Mamikins skaidroja ar to, ka sankciju dēļ ievērojami cieš Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi, savukārt Jūrmala jau ir pārvērtusies par "otro Turciju" ar pustukšām viesnīcām. Krievu tūristu skaitu savā ziņā atsverot tūristi no Vācijas un Skandināvijas valstīm, tomēr to nav tik daudz un tie nav gatavi tērēt tik daudz naudas, kā to dara krievu tūristi, uzskata politiķis.

Tikmēr ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) iepriekš intervijā aģentūrai LETA uzsvēra, ka sankcijas var pagarināt tad, ja tam visi piekrīt.

"Tā ir atšķirība - nevis atcelt, ja visi piekrīt, bet pagarināt. Un ir vienalga, vai tā būtu Irāna, Krievija, vai arī Baltkrievija," skaidroja politiķis, norādot, ka, diskutējot Ārlietu padomē decembrī un janvārī, valdīja vienprātība, ka valstis ir gatavas pārskatīt sankcijas, ja Krievija pilda savas saistības Minskas vienošanās kontekstā.

"Līdz šim diskusijas brīdim ir vēl gandrīz četri mēneši. Tas varētu būt jūnijs vai jūlijs, un tad arī skatīsimies. Pašlaik paziņojumi, ko nu darīsim vai nedarīsim jūlijā, kamēr neesam redzējuši, kas noticis ar Minskas vienošanās izpildi, ir priekšlaicīgi," izteicās ministrs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.