Pirmajā kārtā Saeima neievēl tiesībsargu

© F64

Saeima šodien pirmajā balsojuma kārtā vēl neievēlēja jauno tiesībsargu, tāpēc vēlāk šodien notiks atkārtots balsojums, kurā piedalīsies abi kandidāti.

Tiesībsarga amatam bija pieteikti divi pretendenti - pašreizējais tiesībsargs Juris Jansons un Rīgas Stradiņa universitātes lektore Ilze Bērziņa-Ruķere. Jansonu tiesībsarga amatam izvirzīja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un VL-TB/LNNK pārstāvji, savukārt Bērziņu-Ruķeri - "Vienotības" deputāti.

Par Jansonu bija nobalsojuši 48 deputāti, pret - 47, savukārt par Bērziņu-Ruķeri nobalsoja 45 deputāti, bet pret bija 47. Kopumā balsojumā piedalījušies 96 deputāti, bet viens biļetens atzīts par nederīgu.

Balsojumā frakcijas ir ievērojušas visai striktu disciplīnu - ZZS, VL-TB/LNNK, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "No sirds Latvijai" (NSL) deputāti ir balsojuši par Jansonu, savukārt "Saskaņas" un "Vienotības" deputāti - par Bērziņu-Ruķeri.

Tiesībsarga ievēlēšanai ir nepieciešama puses un vēl viena deputāta balss, tātad Jansona ievēlēšanai pietrūka vienas balss un var uzskatīt, ka Jansona neievēlēšanu noteica LRA deputāte Nellija Kleinberga, kuras balsošanas biļetens tika atzīts par nederīgu.

NSL deputāts Arvīds Platpers un "Saskaņas" deputāte Jūlija Stepaņenko nobalsoja pret abiem kandidātiem, savukārt Artūrs Rubiks (S) un Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK) balsojumā nepiedalījās.

Pirms balsojuma Jansonam tika lēsts nosacīts neliels balsu pārsvars, lai viņu pārvēlētu amatā uz otro pilnvaru termiņu.

Saskaņā ar politisko spēku sadalījumu, balsojumā piedaloties visiem deputātiem, Jansonam tika lēstas iespējas Saeimā saņemt 50 vai nedaudz vairāk balsu. Viņa kandidatūrai atbalstu pauduši Zaļo un zemnieku savienības, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Latvijas Reģionu apvienības deputāti, kā arī vairākums partijas "No sirds Latvijai" parlamentāriešu. Tāpat atbalstu iepriekš tika solījis pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes lektorei Bērziņai-Ruķerei tika lēsta iespēja saņemt 47 balsis, ja balsojumā piedalīsies visi viņai atbalstu paudušo partiju "Vienotība" un "Saskaņa" deputāti.

Iepriekš Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas rīkotajā kandidātu uzklausīšanā Jansona līdz šim paveikto pozitīvi novērtēja atsevišķi deputāti. Publiskajā telpā no atsevišķiem nevalstisko organizāciju pārstāvjiem gan bija izskanējusi skepse par Jansona nevēlēšanos aktīvi pievērsties dažu jautājumu risināšanai cilvēktiesību jomā.

Tiesībsarga Jura Jansona pilnvaru termiņš beigsies 2016.gada 16.martā.

 

Svarīgākais