Iedzīvotāji ļoti cer uz valdības darba uzlabošanos

© F64

Audzis iedzīvotāju optimisms pieaudzis, īpaši par valdības darbu un ekonomisko situāciju, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.

Pēc neliela sabiedrības pesimisma pieauguma pērn gada nogalē vērojama uzlabošanās lielākajā daļā barometra indikatoru. Vispozitīvāk iedzīvotāji novērtējuši valdības sniegumu un Latvijas ekonomisko stāvokli, kā arī tā izmaiņas un attīstības prognozes. Tajā pašā laikā pašreizējais ģimenes materiālais stāvokļa vērtējums nedaudz pasliktinājies. Tiesa, tā attīstības prognožu vērtējums turpina uzlaboties. Turklāt salīdzinoši biežāk nekā iepriekš sniegts pozitīvs vērtējums kopējam noskaņojumam, tagadnes un nākotnes izredzēm.

Pētījuma rezultāti liecina, ka līdz ar jaunās valdības izveidošanu šomēnes salīdzinoši atzinīgāk nekā iepriekš iedzīvotāji vērtējuši valdības darbu - tā vērtējuma indekss pieaudzis par septiņiem punktiem. Optimisma kāpums vērojams arī iedzīvotāju vērtējumā par Latvijas ekonomisko stāvokli un tā izmaiņām, kā arī attīstības prognozēm, attiecīgajiem indeksiem pieaugot par četriem, pieciem un diviem punktiem.

Neskatoties uz to, ka ģimenes materiālā stāvokļa vērtējums piedzīvojis nelielu kritumu - par diviem punktiem, tā attīstības prognožu vērtējums turpina uzlaboties: attiecīgais indekss šomēnes pakāpies par trīs punktiem.

Pētījuma rezultāti arī liecina, ka uzlabojies kopējā noskaņojuma, tagadnes un nākotnes vērtējums, attiecīgajiem indeksiem pieaugot par diviem līdz trīs punktiem.

"DNB Latvijas barometra" otrajā daļā iedzīvotāji lūgti izteikt viedokli par būtiskajām problēmām pasaulē, tostarp enerģijas izmaksu izmaiņām un iespējam tās samazināt, kā arī par atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi tiks publiskoti ceturtdien, 25.februārī.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši "DNB bankas" valdes loceklis Lauris Macijevskis un ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs, galvenais izpilddirektors Āris Žīgurs, AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" izpilddirektore Gunta Jēkabsone, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš un citi eksperti.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Politika

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais