Nedēļas laikā par nepilsoņu tiesībām balsot pašvaldību vēlēšanās parakstījušies teju 1000 cilvēku

© f64

Nedēļas laikā par nepilsoņu tiesībām balsot pašvaldību vēlēšanās Latvijā ir parakstījušies gandrīz 1000 cilvēku.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" par Pilsoņu un nepilsoņu savienības iniciatīvu ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot nepilsoņiem līdz pirmdienas vakaram bija savākti 935 paraksti.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka Latvija šogad piemin barikāžu 25.gadadienu. "Visi atceras tā laika vienojošo saukli "Par mūsu un jūsu brīvību!". Šai cīņā bija svarīgs katrs cilvēks," norāda iniciatīvas pieteicēji. "Šodien mūsu nākotne atkal ir miglā, it kā ir atgriezies pasaules karu un epidēmiju laikmets. Kāda būs Latvija pēc dažiem gadiem? Šai nemierīgajā laikā Latvijai ir svarīgs katrs cilvēks. Eiropā to sen ir sapratuši."

Iniciatīvas autori uzsvēra, ka Latvijas pašvaldību vēlēšanās jau balso viena nepilsoņu kategorija - tie ir citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi. Tādām pašām tiesībām būtu jābūt Latvijas nepilsoņiem, kas ir Latvijas sabiedrības neatņemama sastāvdaļa, pārliecināts ir iniciatīvas iesniedzējs, piebilstot, ka visas starptautiskās rekomendācijas tam jau esot dotas. "Šo prasību atbalsta ANO, Eiropas Padome, EDSO un vairākas starptautiskās cilvēktiesību organizācijas," norādīts iniciatīvas pieteikumā.

Iniciatīvā skaidrots, ka Latvija ir iekļauta ANO programmā, lai pasaulē risinātu problēmu saistībā ar bezvalstnieku statusu. "Mūsu valsts ieņem pirmo vietu Eiropā un ceturto vietu pasaulē pēc cilvēku skaita, kam nav nevienas valsts pilsonības," nobažījušies iniciatīvas autori.

"Latvijas prezidentūras ES laikā daudzi Eiropas žurnālisti brīnījās, kāpēc nepilsoņu problēma joprojām nav atrisināta. Latvijas tautai tas nav vajadzīgs, atbildēja Latvijas ierēdņi. Ar šo mēs sakām: mums vajag! Tā nav nepilsoņu problēma, tā ir Latvijas sabiedrības problēma," ir pārliecināti savienībā.

Savienībā uzskata, ka tas dos skaidru ziņu nepilsoņiem, ka viņi ir vajadzīgi Latvijai, turklāt tas kļūs par nozīmīgu impulsu sabiedrības saliedēšanai un stiprinās Latvijas demokrātiju.

Svarīgākais