Merkele aicina ES panākt kopīgu nostāju saistībā ar migrācijas krīzi

© SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien aicināja Eiropas Savienību (ES) panākt kopīgu nostāju saistībā ar migrācijas krīzi un aizsargāt bloka robežas.

Pirms ceturtdien un piektdien paredzētā ES samita viņa paziņoja, ka "šobrīd svarīgākā lieta ir panākt kopīgu nostāju par to, kā nosargāt ārējās robežas, un šeit ES-Turcijas plāns piedāvā labu risinājumu".

"Gaidāmajā Eiropadomē mēs runāsim par to, kā mēs varam kopīgi sadarboties, lai aizsargātu mūsu ārējo robežu, un es vēlos, lai mēs kopīgi strādājam pie ES-Turcijas darbakārtības, par ko ir vienojušās 28 dalībvalstis," sacīja kanclere kopīgā preses konferencē ar Šrilankas prezidentu Maitripalu Sirisenu.

Pēc tam Merkele uzrunās Vācijas parlamentu saistībā ar ES samitā apspriežamajiem jautājumiem.

Viņa arī atzina, ka bēgļu sadales "kvotu jautājums šobrīd nav prioritāte", jo jau ir panākta vienošanās par 160 000 personu izmitināšanu bloka dalībvalstīs.

Jau vēstīts, ka Merkele ir atbalstījusi plānu, saskaņā ar kuru Turcija noslēgtu savas robežas un pēc tam bēgļi ar lidmašīnām tiktu nogādāti ES, kur tie tiktu izmitināti pa dalībvalstīm, izmantojot kvotu sistēmu.

Šādai idejai tomēr ES nav daudz atbalstītāju, un Višegrādas grupa - Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija - ir atklāti nostājusies pret to.

Šīs valstis ir solījušas palīdzēt Bulgārijai un Maķedonijai slēgt savas robežas ar Grieķiju, tādā veidā pēc būtības to izslēdzot no Šengenas zonas.

Merkele šādus ierosinājumus noraidījusi.

Pagājušajā gadā Vācijā ieradās 1,1 miljons nelegālo imigrantu, kas pieprasījuši patvērumu, un valstī turpina pieņemties spēkā pretestība Merkeles piekoptajai "atvērto durvju" politikai.

Janvāra beigās publiskotā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka gandrīz 40% Vācijas vēlētāju grib, lai Merkele atkāpjas bēgļu politikas dēļ.

Kanclere tikmēr solījusi jūtami samazināt šogad uzņemamo patvēruma meklētāju skaitu.

Svarīgākais