Vaidere: Turcija bēgļu reģistrāciju pašlaik veic labāk par Grieķiju

© F64

Turcija bēgļu apzināšanu un reģistrāciju pašlaik veic striktāk un labāk par Grieķiju un no šīs valsts rīcības ieguvēja ir visa Eiropas Savienība (ES), tostarp arī Latvija, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V), kura līdz ar EP Budžeta komitejas (BUDG) un Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu (LIBE) komitejas deputātiem līdz 11.februārim klātienē vērtēs bēgļu stāvokli Turcijā.

Politiķe pēc sarunām ar vairākām Turcijas amatpersonām norādīja, ka Turcija ir valsts ar vislielāko bēgļu skaitu pasaulē. Pašlaik Turcijā reģistrēti 2,5 miljoni bēgļu no Sīrijas, savukārt vēl 250 000 bēgļu esot no Irānas, Irākas, Afganistānas un Somālijas. Viņa gan atzina, ka ir arī tādi bēgļi, kuri vēl nav reģistrēti, taču tas esot niecīgs skaits salīdzinājumā ar kopējo Turcijā esošo bēgļu skaitu.

Vaidere skaidroja, ka EP delegācija Turcijā novērojusi bēgļu reģistrācijas procesu, kas esot daudz striktāks un organizētāks par Grieķijas līdz šim veikto. "Grieķijas komunistu kreisā valdība vai nu apzināti, vai neapzināti nenodrošina nepieciešamo reģistrāciju un ļauj nekontrolēti šiem cilvēkiem ieplūst tālāk ES," sacīja politiķe, norādot, ka no Turcijas lielās apņēmības ieguvēja ir visa ES, tostarp arī Latvija.

Kopumā Turcijā esot 25 nometnes, kur bēgļi tiekot izvietoti, savukārt pie robežām bēgļus pabarojot, reģistrējot un tad tiem tiekot sniegta arī medicīniskā aprūpe, ja tāda ir nepieciešama, tostarp tiekot veikta vakcinācija. Politiķe norādīja, ka šogad bēgļu nometnēs varētu ierasties papildus 300 000 cilvēku, taču daļa dzīvesvietu rodot citos valsts reģionos vai komūnās.

Runājot par bēgļu aprūpi, deputāte pastāstīja, ka bēgļiem tiekot izdalītas plastikāta kartes, kurās tiekot ieskaitīta nauda. Šo naudu attiecīgi varot izmantot tikai pārtikas iegādei, nevis, piemēram, alkohola vai cigarešu iegādei. "Līdz ar to cilvēkiem nometnēs vairs nav jāēd kolektīvi, bet katrs savā ģimenē var vārīt ēst un justies zināmā mērā kā mājās," sacīja politiķe.

Pēc Vaideres domām, pozitīvi vērtējama bēgļu bērnu skološana. Pašlaik skola tiek nodrošināta aptuveni 300 000 bēgļu bērniem. Turklāt, kā sacīja deputāte, puse no bēgļiem, kuri ieradušies Turcijā, ir jaunāki par 18 gadiem, līdz ar to skološana ir ļoti nozīmīgs pasākums. Skološana notiekot pēc Sīrijas mācību programmām, un tajā iesaistīti aptuveni 11 000 skolotāju no Sīrijas.

Taujāta par trīs miljardu eiro ES finansējumu Turcijai bēgļu plūsmas uz mazināšanai, viņa atzina, ka pašlaik nepieciešams izveidot pienācīgu sistēmu. "Tādēļ esam uz vietas, runājam par kopīgām koordinācijas padomēm, kurās varētu iesaistīties arī nevalstiskās organizācijas, tostarp starptautiskās. Ir jāskatās, kā šo finansējumu sadalīt, lai tas tiešām tiek tiem, kuriem tas ir nepieciešams," rezumēja Vaidere.

Jau ziņots, ka Turcijas valdība ir nobažījusies, ka Sīrijas Alepo provincē notiekošās kaujas var izraisīt līdz 600 000 bēgļu ierašanos pie tās robežas, pirmdienas vakarā paziņoja Turcijas vicepremjers Numans Kurtulmušs.

Bruņotās sadursmes Alepo provinces ziemeļos pēc nedēļu ilga Sīrijas režīma spēku uzbrukuma ar Krievijas gaisa spēku atbalstu ir likušas doties bēgļu gaitās desmitiem tūkstošu cilvēku.

"Kā šīs situācijas sekas mēs redzam, ka 200 000 cilvēku ir spiesti bēgt - 65 000 Turcijas virzienā un 135 000 Sīrijas iekšienē," sacīja Kurtulmušs. Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu pirms tam pirmdien paziņoja, ka pie Turcijas robežas jau ir sapulcējušies apmēram 30 000 cilvēku.

"Mūsu mērķis pašlaik ir maksimāli noturēt šo migrantu vilni Turcijas robežas otrā pusē un tur sniegt viņiem nepieciešamos pakalpojumus," teica Kurtulmušs.

Turcijas valdība vairākas dienas bija uzstājusi, ka tās atvērto durvju politika Sīrijas kara bēgļiem paliek nemainīga un tā ir gatava nepieciešamības gadījumā uzņemt jaunu bēgļu vilni.

"Ir acīmredzami, ka mēs kā vienmēr palīdzēsim mūsu Sīrijas brāļiem un pieņemsim viņus, kad tas ir nepieciešams," paziņoja Turcijas premjerministrs kopīgā preses konferencē ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Viņš tomēr piebilda, ka no Turcijas, kas jau uzņēmusi 2,7 miljonus sīriešu bēgļu, nevar gaidīt, lai tā "viena pati risinātu bēgļu jautājumu".

Svarīgākais