EP: Migrācijas un bēgļu plūsmu pārvaldīšanai jāpārvar bailes

© SCANPIX

Eiropas Savienībai (ES) ir jāpārvar paralizējošās bailes un šķelšanās, lai tā varētu efektīvi pārvaldīt migrāciju un bēgļu plūsmas, norādījuši daudzi no Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem, kas piedalījās otrdienas plenārsesijas debatēs ar Nīderlandes prezidentūru un Eiropas Komisiju (EK).

Lai nosargātu Šengenas zonu, būtiska ir ES ārējo robežu efektīva aizsardzība, viņi teica. Daži arī aicināja uz neiecietību pret rasismu un vardarbīgiem uzbrukumiem, kas vērsti pret migrantiem un bēgļiem, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota. EP deputāti arī uzsvēra vajadzību ievērot neizraidīšanas principu un apsprieda to, kā piešķirt bēgļiem paredzēto finansējumu Turcijai.

Nīderlandes ārlietu ministrs Berts Konders uzsvēra, ka migrantu plūsma "ir jāsamazina". Šajā nolūkā jāīsteno pasākumi, par kuriem jau ir panākta dalībvalstu vienošanās, īpaši attiecībā uz pārcelšanu un "karstajiem punktiem". Viņš pauda īpašas raizes par humāno situāciju Rietumbalkānos un riskiem, ar ko, ierodoties Eiropā, saskaras nepilngadīgie migranti bez pavadoņa.

Migrācijas komisārs Dimitrs Avramopulos atzina, ka līdz šim vērojams "vājš progress" gan "frontes līnijās", gan citās dalībvalstīs. Darāmā saraksts vēl ir garš: pārvietošana, iekārtošana, karstie punkti, atgriešana, viņš teica. Attiecībā uz Šengenas zonu "Komisija gatavojas visiem scenārijiem (..), bet tie nenozīmēs Šengenas sabrukšanu vai kādas dalībvalsts izslēgšanu". Runājot par Ķelnes uzbrukumiem, viņš noliedza to, ka visi bēgļi un migranti apdraud sabiedrisko kārtību.

Tikmēr Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs Manfreds Vēbers sacīja, ka ideju netrūkst, bet stāvoklis ir iestrēdzis - gan Padomē, gan šajā EP. "Mums ir jāpārvar plaisa, lai nosargātu Šengenu," uzsvēra Vēbers, norādot, ka ES vajadzīga efektīva robežu uzraudzība, jāsniedz atbalsts iestādēm un jādod "Frontex" aģentūrai piekļuve Šengenas Informācijas sistēmai. "Mēs sagaidām, lai tie, kas tiek uzņemti un aizsargāti ES dalībvalstīs, cienītu to kultūras un likumus," viņš piebilda.

Sociālistu un demokrātu grupas priekšsēdētājs Džanni Pitella uzsvēra, ka Eiropā izplatās vīruss. "Un tas ir baiļu vīruss, kurš neļauj ES pieņemt pareizos lēmumus un draud to iznīcināt," brīdināja Pitella, norādot, ka migrantu ieplūšana pastiprināsies pavasarī, un uzsvēra īpaši riskantos apstākļus, kādos ir migrantu bērni.

Saskaņā ar ES robežaģentūras "Frontex" datiem nelegālo imigrantu skaits, kas pērn ieradies ES, pārsniedz 1,2 miljonus.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajā ES valstī, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Svarīgākais