No jaunajiem ministriem brīnumus negaida

© F64

Jaunajā valdībā, kuru, visticamāk, apstiprinās jau 11. februārī, trīs ministriju vadība nonāks jaunu ministru rokās. Taču pretēji tautas parunai, kas vēsta, ka jauna slota tīri slauka, ne šo ministru priekšgājēji, ne politikas eksperti būtiskas izmaiņas šo ministriju pārraudzītajās nozarēs neprognozē.

Pieredzējušākais no trijotnes, stājoties jaunajā izglītības un zinātnes ministra amatā, būs Vienotību pārstāvošais Kārlis Šadurskis, kas 8. Saeimas pilnvaru laikā gandrīz divus gadus jau vadīja šo ministriju.

Toreiz viens no plašāko rezonansi guvušajiem ministrijas darbiem bija panākt, lai mazākumtautību skolās mācībām lielāks īpatsvars tiktu atvēlēts latviešu valodai. Krievvalodīgo vērienīgo protestu laikā viņš pat iedzīvojās jaunā iesaukā – Melnais Kārlis.

Šobrīd aktuālas ir citas problēmas, piemēram, skolotāju atalgojuma reforma, ar kuru K. Šadurskis ir apņēmies tikt galā šā gada laikā. Par to, ka viņam tas izdosies, šaubās viens no viņa priekštečiem – Zatlera Reformu partiju kādreiz pārstāvošais Vjačeslavs Dombrovskis.

Minimumam atbilst

«Gaidīt, ka notiks straujas pārmaiņas – šādas ekspektācijas, visticamāk, nav pamatotas. Šī ministrija jau kādu laiku ir Vienotības pārziņā, Šadurska kungs kādu laiku ir gan budžeta komisijas, gan frakcijas vadītāja vietnieks. Ja kādas idejas vai ieceres kaut ko darīt būtu, tad mēs jau kaut ko būtu redzējuši,» saka V. Dombrovskis.

Tajā pašā laikā, viņš atzīst, ka K. Šadurskis atbilst vismaz minimālajām prasībām, lai ieņemtu šo amatu – jau bijis izglītības ministrs, pats ir pasniedzējs Rīgas Tehniskajā universitātē, turklāt, salīdzinot ar pašreizējo ministri Mārīti Seili, viņam, visticamāk, būšot arī partijas atbalsts.

Jānis Reirs, kas, Vienotībai zaudējot premjerministra amatu, zaudēja arī finanšu ministra portfeli, jaunajā valdībā vadīs Labklājības ministriju un ir viens no Vienotības vecbiedriem ar pieredzi Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra un iekšlietu ministra padomnieka amatā.

Vienotība uz šīs ministrijas vadīšanu nekad nav tiekusies un pēc Ilzes Viņķeles, kas to vadīja līdz 2014. gadam, šo ministriju nav vadījusi. Taču ņemot vērā, ka J. Reirs vadījis šī gada valsts budžeta veidošanu, viņam, visticamāk, ir ļoti labi zināmas tā vājās vietas, kuras izmantot, lai pieprasītu naudu vienmēr pēc tās izslāpušajai ministrijai.

Jābūt savam plānam

Vismazāk pieredzējušais no Vienotības ministriem būs Arvils Ašeradens, kam uzticēta Ekonomikas ministrijas vadība. Iepriekšējie šīs ministrijas vadītāji pārstāv Vienotības koalīcijas partneru partijas, tādēļ uz atklātiem komentāriem par topošo ministru, kas 12. Saeimā netika ievēlēts, nebija gatavi.

Savukārt V. Dombrovskis, kas bijis arī ekonomikas ministrs, uzskata, ka A. Ašeradenam ir pietiekama pieredze, kas gūta, strādājot dažādās ministrijās par parlamentāro sekretāru. Taču arī šinī gadījumā bijušais politiķis nespējot saskatīt Vienotības vēlmi uzsākt kādus jaunus darbus. «Jautājums, kas katru reizi jāuzdod – vai kandidātam ir savas iestrādes. Šeit bija grūti nepamanīt, ka Ekonomikas ministrija nav bijusi ministrija, kuru Vienotība aktīvi vēlējusies. Ministra darba specifika ir tāda kā ugunsdzēsēja darbs, kas ievelk iekšā no otrās dienas. Ja nav sava plāna un uzstādījuma, tad samērā viegli prognozēt, ka būs to jautājumu risināšana, kas ir dienas kārtībā,» saka bijušais ministrs.

Reiram ies grūtāk

Savukārt politologs Filips Rajevskis uzsver, ka visi Vienotības iekšējie grupējumi ir dabūjuši daļu no varas pīrāga un uz laiku šā politiskā spēka iekšējie ķīviņi valdības darbu netraucēs. Eksperts gan uzskata, ka šis pamiers nevilksies ilgi un konflikts atdzims.

Salīdzinoši vieglas dienas viņš sola K. Šadurskim, kuram esot grūti uzspiest savu kursu, un A. Ašeradenam, kuram pabeidzams savam vēlētājam tīkamais gāzes tirgus liberalizācijas process. F. Rajevskis uzskata, ka grūtāk ies J. Reiram, jo labklājības ministram atšķirībā no finanšu ministra jābūt lūdzēja lomā.

«Labklājības ministrijā Reiram varētu būt sarežģītāk pēc Finanšu ministrijas, kur droši var pateikt – nē. Tagad viņam būs jāmāk prasīt naudu pensionāriem un bērniem – tas nebūs viegli. Domāju, ka tas būs problemātiskākais sektors,» saka politologs.

Atliek vien apstiprināt Saeimā

Topošās valdības sastāvs

Vienotība:

Ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs

Iekšlietu ministrs - Rihards Kozlovskis

Izglītības un zinātnes ministrs - Kārlis Šadurskis

Labklājības ministrs - Jānis Reirs

Ekonomikas ministrs - Arvils Ašeradens

Zaļo un zemnieku savienība:

Ministru prezidents - Māris Kučinskis

Finanšu ministre - Dana Reizniece-Ozola

Satiksmes ministrs - Uldis Augulis

Aizsardzības ministrs - Raimonds Bergmanis

Zemkopības ministrs - Jānis Dūklavs

Veselības ministrs - Guntis Belēvičs

Nacionālā apvienība:

Tieslietu ministrs - Dzintars Rasnačs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs - Kaspars Gerhards

Kultūras ministre - Dace Melbārde



Politika

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais