Opozīcijai topošā valdība asociējas ar "neveiksmīgi salīmētu saplēstu krūzi"

© F64

Saeimā pārstāvētās opozīcijas partijas kritiski raugās uz topošās valdības darbu, salīdzinot to arī ar "neveiksmīgi salīmētu saplēstu krūzi".

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins aģentūrai LETA pauda, ka kārtējo reizi ir rasts apliecinājums tam, ka topošā koalīcija nediskutē par darbiem, bet gan tikai dala portfeļus. Vērtējot "dīvainos amatus", par kuriem spriež koalīcijas partijas, politiķim "smaids izdaiļo ikdienu".

Pēc viņa domām, viena sabiedrības daļa uz valdības veidošanas politisko procesu raugās ar milzīgu sašutumu, bet otra jau ir atmetusi ar roku un vairs neinteresējas par procesu, savukārt trešā sabiedrības daļa, tostarp Agešins, par to smejas. Deputāts uzskata, ka no jaunās valdības nekas labs nav sagaidāms.

Agešins pauda pārliecību, ka valdība tiks izveidota par jebkuru cenu, bet šī būs viena un tā pati valdība, kāda bija iepriekš - ne labāka, ne sliktāka, komentējot, ka tā izskatās pēc "neveiksmīgi salīmētas saplēstas krūzes".

Agešins arī pauda, ka pati valdība "ir sistēmiska kļūda", jo tās veidošanas procesā nenotiek konsultēšanās ar opozīcijas partijām, lai gan tām sabiedrībā ir liels atbalsts. "Mūsu skatījumā vēl papildus izveidoti amati nav lietderīgi - to varētu atļauties ekonomiska uzplaukuma laikos, bet ne tagad. Valdības veidotājiem vajadzētu paraudzīties, kāda ir dzīve ārpus Rīgas," komentēja parlamentārietis, piebilstot, ka partija nevērtē personālijas, bet gan procesu kopumā.

Nožēlojami, ka valdības veidošanas procesā tiek runāts nevis par darāmajiem darbiem valsts attīstības labā, bet gan - kā apmierināt iesaistīto politisko spēku ambīcijas, lai varētu izveidot valdību, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda opozīcijas partijas "No sirds Latvijai" (NSL) pārstāve Inguna Sudraba.

"Tas tikai parāda politiķu vērtības - iegūt skaļus amatus, nevis strādāt valsts labā," piebilda politiķe.

Vaicāta, kā vērtē kādam "Vienotības" pārstāvim piedāvātā vicepremjera amata izveides ieceri, Sudraba norādīja, ka tas būs vēl viens "tituls" kādam no "Vienotības" ministriem ambīciju apmierināšanai, taču plašāk šī amata būtību viņa komentēt nevarēja, jo NSL nav iesaistīta valdības veidošanas sarunās.

"Nekas jau šajā valdībā nemainīsies - to veidos tie paši cilvēki, kas veidoja iepriekšējo," topošo koalīciju raksturoja politiķe. "Pat ja [Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Māris] Kučinskis ir iecerējis kādas pārmaiņas, cilvēki jau nemainās," sacīja Sudraba.

Viņa norādīja, ka pašreiz valdības veidošanas procesā pat nav vērojami mēģinājumi analizēt iepriekš pieļautās kļūdas, lai turpmāk strādātu efektīvāk. "Esmu cilvēks ar lielu pieredzi - nevar pārmainīt cilvēku. Vai arī tam nepieciešami ilgi gadi. Liela problēma pašlaik ir tas, ka cilvēki ar mazu pieredzi un zināšanām ir gatavi darīt jebko," komentēja Sudraba.

Vaicāta, vai tas attiecināms uz topošo Ministru kabinetu vai premjeru, viņa norādīja, ka tas attiecināms uz ierēdņu darbu kopumā. "Ministri var viegli mainīt vienu amatu pret citu," komentēja Sudraba. Viņa norādīja, ka, nostrādājot gadu Saeimā, novērojusi, ka ierēdņiem ļoti mazinoties kompetence. Piemēram, pieņemot valstī Eiropas Savienības likumus, tie bieži bez izpratnes tiekot pārkopēti.

Tikmēr Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars aģentūrai LETA pauda uzskatu, ka tā nav problēma, ka koalīcijas partijas valdības veidošanas laikā runā par amatiem, bet, pēc viņa domām, šajā situācijā publiskā vide dzīvo pāri tai robežai, kuru tā var atļauties. "Pirmkārt, valsts aparāts tērē par daudz, birokrātija ir par lielu," uzsvēra deputāts.

Viņš izteicās, ka saprastu diskusiju, ja tā būtu par ministriju apvienošanu, nevis to skaita palielināšanu, piemēram, Labklājības un Veselības ministrijas apvienošanu. "Mēs varam iztikt ar desmit ministrijām - tas būtu tikai lietderīgi," komentēja Bondars.

Viņaprāt, šādas diskusijas un piedāvājumi liecina vai nu par pilnīgu neizpratni, kas vajadzīgs valsts pārvaldē, vai arī "apetītes apjoms, ilgstoši atrodoties pie varas, pieaug, tāpēc ir jāliek arvien vairāk uz nodokļu maksātāju pleciem". Bondars gan norādīja, ka viņam atliek tikai ticēt kolēģu teiktajam, ka viņiem ir labs progress saistībā ar valdības turpmākajiem darbiem.

Jautāts par personālijām, piemēram, attiecībā uz premjera biedra amatu, deputāts izteicās, ka būtu ļoti izbrīnīts, ja tas būtu bijis piedāvāts partijas "Vienotība" līderei Solvitai Āboltiņai.