Valdības veidošana tuvojas finišam

© F64

Centienos iegūt satiksmes un tieslietu ministru portfeļus Vienotība, sastapdamās ar nepārvaramu pretestību, atteikusies no šīs ieceres un šodien uz trīspusējo tikšanos ar koalīcijas partneriem nesīs citu piedāvājumu. Kontroli pār tieslietām partija vēlas iegūt, vadot Saeimas komisiju.

Premjerministra amata kandidāts Māris Kučinskis jau no sākta gala Vienotībai piedāvājis vien piecu ministru amatus – ārlietu, iekšlietu, ekonomikas, izglītības un labklājības. Un šo pozīciju, izveidojot spēcīgu savienību ar Nacionālo apvienību (NA), viņš nav mainījis visu sarunu laiku.

Tāpēc trešdien Vienotības frakcija pieņēma lēmumu samierināties ar pieciem ministriem, taču joprojām cer, ka spēs iemainīt ekonomikas ministra amatu pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītāja portfeli, kurš demisionējušajā valdībā ir NA rokās. Šis darījums Vienotībai varētu izdoties, jo VARAM reģionālās reformas problēmu dēļ nav pārāk pateicīga ministrija, lai tās vadītājs varētu veiksmīgi audzēt politisko kapitālu. Turklāt šī ministrija nevar lepoties arī ar vērā ņemamiem resursiem. Tāpēc, garantējot ministrijas parlamentārā sekretāra amatu NA pārstāvim Eināram Cilinskim, Vienotība šo amatu varētu iemainīt.

Ne tik gludi ritēs sarunas par nacionāļu ietekmes uz tieslietām atšķaidīšanu. Neiekļūstot šo sfēru kontrolējošo pulciņā pa parādes durvīm, Vienotība iecerējusi pārliecināt partnerus, ka tai pienākas Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja postenis, ko ieņem NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Vienotība šo komisiju iepriekšējos sasaukumos jau ir vadījusi, taču 12. Saeimā līdz ar ministriju tā uzticēta nacionāļiem. Apmaiņā pret Juridiskās komisijas vadību Vienotība ir gatava atdot kādu no tās pārziņā esošajām komisijām. Vienotības līdere Solvita Āboltiņa vēl trešdien nevarēja pateikt, kuru komisiju politiskā organizācija būtu gatava ziedot.

Premjerministra kandidāts jau esot iepazīstinājis NA ar Vienotības vēlmēm, bet saņēmis noraidošu atbildi. S. Āboltiņa gan uzskata, ka šīsdienas sarunās Vienotība varētu pārliecināt partnerus mainīt domas.

Kompensācijā par neiegūto sesto ministriju Vienotībai tiek piedāvāts vadīt vēl divas Saeimas komisijas, kuras līdz šim bijušas Zaļo un zemnieku savienības kūrētas. M. Kučinska vadītā Ilgtspējīgas attīstības komisija jau piedāvāta demisionējušajai premjerministrei Laimdotai Straujumai. Otra Vienotībai piedāvātā ir ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa šobrīd vadītā Pieprasījumu komisija, kurai priekšsēdis vēl būtu jāpiemeklē.

Premjerministra kandidāts jau valdības veidošanas sarunu sākumā Neatkarīgajai atzina – viņam šķiet, ka vienu ministra amatu zaudējušajai Vienotībai tomēr vajadzētu sniegt kompensāciju, lai neaizvainotu to. Iespējams, tāpēc tiek apsvērta doma kādam no Vienotības ministriem, neveidojot jaunu amatu, piešķirt vicepremjera statusu. Vienotības frakcijas vairākums šādu ieceri atbalstot, pēc frakcijas sēdes teica S. Āboltiņa.

Jaunas vēlmes parādījušās arī NA, kas vēlētos izveidot īpašā ministra demogrāfijas jautājumos posteni, kuram par labu esam atzīts Imants Parādnieks, taču šai idejai pretojas gan M. Kučinskis, gan Vienotība.



Svarīgākais