EP radīs filmu par Baltijas valstu neatkarības atgūšanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Otrdien, 26.janvārī Eiropas Parlamentā Briselē rādīs dokumentālo filmu "Tie, kas uzdrošinās" par Baltijas valstu neatkarības atgūšanu.

Tā stāsta par Islandes valstsvīra Jona Baldvina Hanibalsona atbalstu Baltijas valstu cīņai un to, kā Islande kļuva par pirmo pasaules valsti, kas atzina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas atjaunoto neatkarību.

Filmas izrādi Parlamentā organizē trīs Baltijas valstu deputāti, kuri paši tieši bija iesaistīti neatkarības atjaunošanā - Sandra Kalniete, Marju Lauristina un Aļģirdas Saudargas.

Pasākumā piedalīsies Parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Elmārs Broks un ilggadējais Islandes ārlietu ministrs Jons Baldvins Hanibalsons.

Filmā redzami unikāli dokumentāli dažādu valstu video arhīvu materiāli, kas spilgti parāda to dienu notikumus, un ļauj labāk starptautiskajai sabiedrībai izprast Baltijas valstu sarežģīto vēsturi, neatkarības atgūšanu un atgriešanos Eiropā.

Filmu veidojis islandiešu režisors Olafurs Rongvalsons sadarbībā ar "Vides filmu studiju", "Ax Films ehf" (Īslande), "Traumfabrik" (Igaunija) un "Cultural & Media Consulting" (Lietuva).

Svarīgākais