PREMJERA MEKLĒJUMI: Zaļzemnieki sajauc kārtis

© F64

Laikā, kad tika gaidīts Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojums par viņa izraudzīto kandidātu jaunās valdības veidošanai, politisko kāršu kavu pēkšņi sajaukusi Zaļo un zemnieku savienība. Paziņojot, ka Vienotību pārstāvošajam Kārlim Šadurskim Saeimā nav pietiekami liela atbalsta, zaļzemnieki izvirzījuši savu kandidātu – Māri Kučinski. Saeimas kuluāros mēļo, ka šāds negaidīts gājiens skaidrojams ar cīņu par satiksmes ministra portfeli.

Kopš dienas, kad R. Vējonis pārņēma nākamā premjerministra meklējumu iniciatīvu, pagājušas gandrīz divas nedēļas, kurās prezidenta uzrunātie kandidāti atteikuši piedāvājumam kļūt par Ministru prezidentu. No šī goda atteicies gan finanšu ministrs Jānis Reirs, gan Valmieras mērs Jānis Baiks, gan Cēsu mērs Jānis Rozenbergs.

Tāpēc par vienīgo reālo kandidātu tika uzskatīts K. Šadurskis, kurš bija ar mieru uzņemties valdības veidošanas nastu.

Neoficiāli tika pausts viedoklis, ka atturēt prezidentu no K. Šadurska nominēšanas varētu tikai Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošo partiju līderu iebildumi, kuru argumentācija varētu būt meklējama lēnām apgriezienus uzņemošajā cīņā par ministru amatiem jaunajā valdībā. Pirmdien ZZS valde pēkšņi paziņoja, ka tai apnikuši ieilgušie premjerministra meklējumi, un tā kā savu oficiālo premjerministra amata kandidātu apstiprinājusi Māri Kučinski. Tiesa, lēmums, par kuru savienības biedrus informēja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, daudziem šī politiskā spēka pārstāvjiem bija pārsteigums. Vēl dienas sākumā nekas par šādu pavērsienu neesot liecinājis. Savukārt ZZS līderi pauž ticību, ka M. Kučinska kandidatūra iegūs pārliecinošu Saeimas vairākuma atbalstu.

Savukārt vēl aizvadītajā piektdienā tika uzskatīts, ka K. Šadurskis spēs savākt 55 koalīcijas balsis un Vienotība ar savu iekšējo, sešu cilvēku veidoto opozīciju nemaz nerēķinoties, par ko ļoti labi esot informēts arī R. Vējonis.

Runas par to, ka Vienotības frakcijā ietilpstošie reģionālo sadarbības partiju biedri ļoti nevēlas atdot Satiksmes ministriju ZZS, kas būtu priekšnoteikums Vienotības veidotas valdības apstiprināšanai, Saeimā klīda jau aizvadītajā nedēļā. Tomēr pārpratumi par šo jautājumu esot atrisināti uzreiz pēc tam, kad tika noplūdināta ziņa, ka Valsts prezidents uzrunājis Valmieras mēru, – Vienotības sadarbības partneri ir uzticīgi savas lielās māsas kodolam, Neatkarīgajai apliecināja reģionālo partiju pārstāvji, kas neslēpj neizpratni par ZZS lēmumu.

Arī Vienotības līderus pašreizējās koalīcijas partneru lēmums ir pārsteidzis nesagatavotus. Partijas vadītāja Solvita Āboltiņa atsakās komentēt zaļzemnieku lēmumu un izvirzīto kandidātu, kā arī viņa izredzes gūt Saeimas atbalstu. Politiķe skaidro, ka valdības vadītāja meklēšanu uzņēmies Valsts prezidents, tāpēc jāsagaida viņa izvēle. Tikai tad būšot iespējams komentēt situāciju. Prezidents savu redzējumu par valdības veidošanas gaitu sola atklāt šodien.

Kaut arī šāda iespēja pagaidām netiekot izskatīta, Vienotībai teorētiski vēl ir laiks beidzot oficiāli izvirzīt savu premjerministra amata kandidātu, uz ko partiju mudina arī tās iekšējās opozīcijas līdere Ilze Viņķele. Taču neoficiāli zināms, ka Vienotības līderiem rezervistu soliņš ir izsmelts un kā vienīgais kandidāts atlikusi vien S. Āboltiņa. Vienotības opozicionāriem gan patiktu Ainars Latkovskis, taču tiek uzskatīts, ka arī viņš nespētu gūt Saeimas vairākuma atbalstu.



Svarīgākais