Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

PĒTĪJUMS: Prezidents atkal ir tautas mīlēts

© NRA

Iepriekšējie divi valsts prezidenti apgāza viņu priekšgājēju maldīgi radīto priekšstatu, ka valsts augstākais amats nāk komplektā ar beznosacījumu tautas mīlestību. Pērn šajā amatā ievēlētais Raimonds Vējonis panācis, ka Valsts prezidents atkal ir tautas visaugstāk vērtētais politiķis, liecina SKDS pēc Neatkarīgās pasūtījuma decembrī veiktais pētījums. Tas viņam dod plašākas iespējas realizēt savu Satversmes garantēto varu, vērtē eksperti.

«Ja paskatāmies vēsturē, ka gājis Valdim Zatleram un Andrim Bērziņam, tad pēc šo divu kungu prezidentūrām nav pamata teikt, ka, tikai esot prezidentam, automātiski nāk līdz sabiedrības simpātijas,» saka pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Trīs no pēdējiem pieciem gadiem R. Vējonis nevarēja lepoties ar augstiem reitingiem. 2011. gadā, ieņemot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, viņa reitings sasniedza vien piecus punktus, bet jau nākamajos divos gados, kad viņš darbojās dažādās Saeimas komisijās, tas saruka līdz negatīvajiem 1,7 punktiem.

Jūtamu uzrāvienu nākamā prezidenta reitingi piedzīvoja 2014. gadā, kad viņš Laimdotas Straujumas pirmajā valdībā kļuva par aizsardzības ministru. Tradicionāli šis amats gan nesaistās ar lielu sabiedrības uzmanību un tās līdznestajiem pozitīvajiem reitingiem, taču R. Vējonim izcelties palīdzēja Krimas krīze, kas valsts drošību izvirzīja sabiedrības uzmanības priekšplānā. Tāpēc viņa reitingi sasniedza iepriekš nebijušus augstumus – 12,5 punkti.

Stājoties Valsts prezidenta amatā, R. Vējonis reanimēja iepriekšējo prezidentu gandrīz līdz komai novestos reitingus un iepūta tajos jaunu dzīvību, pārspējot savu iepriekšējo gadu veikumu. Atrodoties amatā tikai nepilnu pusgadu, R. Vējonis panāca, ka viņa reitingi ir 58,1 punkts. Par to viņam lielā mērā jāpateicas paša aktīvajai dalībai dažādos sabiedriskos pasākumos.

«Pastāv kaut kāda saistība ar to, ko tu dari un kā tu dari. Jādomā, ka arī dziedāšanai, basketbola spēlēšanai un citām aktivitātēm ir kaut kāda loma,» saka A. Kaktiņš.

Politologs Ivars Ījabs nenoliedz amata nesto pozitīvā vērtējuma kredītu, taču uzsver, ka R. Vējonis apzināti strādājis, lai to uzlabotu, jo tikai tā politiķim esot iespējams realizēt savas ieceres.

«Skaidrs, ka kādu daļu devis amats, jo prezidenti tradicionāli Latvijā ir ļoti populāri, bet viņš arī pats cītīgi strādājis, lai reitings turētos augsts. Viņš gan necenšas būt populārs tikai popularitātes dēļ, tāpēc, ka viņam patīk zīmēties. Domāju, ka viņš to reitingu uztur samērā augstu, jo tas dod zināmu potenciālu, lai veiktu politiskas darbības, kā šajā gadījumā ar premjera virzīšanu. Tas nav tā, ka viņš būtu kļuvis briesmīgi narcisisks, viņš labi apzinās, ka cilvēkiem ar zemiem reitingiem ir grūti panākt savus mērķus, ko redzam no Solvitas Āboltiņas piemēra,» saka I. Ījabs. Lielākais R. Vējoņa atbalstītāju īpatsvars ir latviski runājošo respondentu vidū – 74,5 punkti. Šajā auditorijā viņam seko aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Ventspils mērs Aivars Lembergs. Savukārt krievvalodīgo aptaujas dalībnieku vidū pirmo vietu ieņemt Rīgas mērs Nils Ušakovs (82,7 punkti), otro A. Lembergs (72,9 punkti) un tikai trešo vietu – R. Vējonis.

Aptauja: Zaļo un zemnieku savienības politiķi reitingu augstumos, Vienotības potenciālie premjera kandidāti – nepopulārāko vidū

1. Raimonds Vējonis 58.1

2. Aivars Lembergs 53.5

3. Raimonds Bergmanis 32.6

4. Nils Ušakovs 32.5

5. Mārtiņš Bondars 26.9

Juris Jansons 23.9

Rihards Kozlovskis 22.1

Dana ReiznieceOzola 20.4

Ingmārs Līdaka 20.3

Elita Krūmiņa 17.3

Jānis Dūklavs 17.1

Uldis Sesks 15.8

Ēriks Kalnmeiers 14.8

Inguna Sudraba 12.9

Augusts Brigmanis 12.2

Dace Melbārde 12.1

Ināra Pētersone 9.6

Gunārs Kūtris 7.0

Andris Rāviņš 6.5

Ivars Bičkovičs 5.7

Raivis Dzintars 4.2

Ināra Mūrniece 4.1

Gaidis Bērziņš 4.0

Aleksandrs Bartašēvičs 3.0

Jānis Lāčplēsis 1.8

Leonīds Salcevičs 1.0

***

Uldis Augulis 0.3

Jānis Baiks 1.1

Edgars Rinkēvičs 1.7

Dainis Liepiņš 1.8

Guntis Belēvičs 2.0

Anrijs Matīss 2.0

Jaroslavs Streļčenoks 3.6

Dzintars Rasnačs 3.8

Gatis Truksnis 4.4

Kaspars Gerhards 5.1

Jānis Reirs 6.2

Mārīte Seile 7.3

Andrejs Elksniņš 9.6

Jānis Urbanovičs 10.0

5. Artuss Kaimiņš 18.1

4. Kārlis Šadurskis 18.5

3. Dzintars Zaķis 40.1

2. Laimdota Straujuma 40.2

1. Solvita ĀbolTiņa 67.7

Avots: SKDS/Neatkarīgā 2015.gada decembris