Nacionālā apvienība ambīcijas zaudējusi neesot

Savulaik Nacionālajai apvienībai politiskajā karalaukā placdarmu izkarojušais Juris Dobelis (no labās) uzskata, ka šābrīža apvienībai, lai uzņemtos valdības vadīšanu, sakodiens ir par vāju. Jādomā, ka partijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš viņa viedokli ņems vērā © F64

Jaunas valdības veidošanas laikā notikušajā kongresā Nacionālā apvienība (NA), kura šobrīd neizrāda ne mazāko vēlmi pēc valdības vadītāja amata, tomēr pauda apņemšanos reiz kļūt par valdošo partiju. Organizācijas vecbiedri gan uzsver – lai sasniegtu šo mērķi, partijai jākļūst niknākai.

Par apvienības ambīcijām, uzrunājot kongresa delegātus, uzmanīgi iesāka NA pārstāvošā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Sākumā viegli aizplīvuroti kritizējusi Vienotību un tās līderi Solvitu Āboltiņu, spīkere apliecināja, ka apvienības vēlme strādāt valdībā joprojām ir spēcīga, taču augstā morāles latiņa, ko tā pati sev noteikusi, neļaujot to darīt par katru cenu.

«Mūsu mērķis ir strādāt valdībā, bet ne par katru cenu. Šī cena nevar būt politiķi ar diskutablu reputāciju,» jau atkal norādot uz konkurenti, teica I. Mūrniece. To, ka politiskās organizācijas galvenais mērķis ir tautas labklājība, nevis partijas ambīcijas, viņa uzsvēra, skaidrojot līdzšinējo organizācijas darbu, vairākkārt. «Pat ja partijas interesēm īstermiņā tas par labu nenāk, jāpieņem valstiski pareizi lēmumi. Mēs necīnāmies par amatiem,» aplausu pavadīta, teica politiķe.

Uz to, ka NA var lepoties ar nesalaužamu mugurkaulu un ir ne tikai gudra, bet arī viltīga, norādīja arī tās līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. «Mums jāturpina uzturēt stingru nostāju par sabiedrības uzticēšanos, veidojot jauno valdību. Un šo nostāju tiešām nevar mainīt. [..] Tas ir jādara gudri [jākļūst par valdošo partiju]. Tikai gudra politika ir novedusi pie tā, ka Mūrniece kā otrā augstākā valsts amatpersona vada Saeimu,» apliecinot, ka NA tomēr kādreiz sadūšosies valdības vadīšanai, teica G. Bērziņš. Un piebilda: «Jautājums ir tikai, cik ilgs laiks nepieciešams, lai Nacionālās apvienības nostāja gūtu uzvaru.»

Tomēr ar pašreizējiem politiskās partijas spēkiem, lai sasniegtu šo mērķi, būšot par maz, uzskata Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, kas tandēmā ar Visu Latvijai! izveidoja Nacionālo apvienību, vecbiedrs Juris Dobelis. «Nacionālajai apvienībai jābūt niknākai un prasīgākai nekā šobrīd, kaut drusku. Ir jāgatavo jaunie un jāuzņemas valdības veidošana,» teica aktīvo politiku pametušais seniors.

Izteiktākām gribasspēka un pozitīvas agresijas izpausmēm ir gatavs Imants Parādnieks, kas klātesošajiem atzina – līdz šim, piedaloties budžeta veidošanā, apvienība bijusi pārāk pieticīga un saprotoša, bet turpmāk tā vairs nebūšot.

Politiķis uzsvēra, ka apvienībai un tās sabiedrotajiem jāizveido tāda valdība, kas līdz Latvijas simtgadei padarīs valsti par vadošo Baltijas valstu vidū, ņemot vērā atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Bez cīņas sparu uzmundrinošām uzrunām ikvienas partijas kongresam jāpilda arī birokrātiski uzdevumi. Arī NA aizvadītajā sestdienā bija jāpārvēlē tās priekšsēdētāji un valdes sastāvs.

Kaut gan vēl pirms diviem gadiem apvienība saviem biedriem solīja, ka pavisam drīz tā izvēlēsies vienu līderi, tomēr līdzpriekšsēdētāju amatos atkal tika pārvēlēti G. Bērziņš un Raivis Dzintars.

Izmaiņas gan skāra partijas valdi. Tajā turpmāk darbosies eiroparlamentārietis Roberts Zīle, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks, Ogres vicemērs Egils Helmanis, kultūras ministre Dace Melbārde, partijas ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts un Rīgas domes deputāte Ieva Holma. Savukārt no valdes locekļa amata šķīrās deputāts Einārs Cilinskis un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.