Ulmanis: "Vienotība" nepietiekami novērtēja sava ieceltā līdera lomu

© F64

Partija "Vienotība" nepietiekami novērtēja sava ieceltā līdera, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V), lomu un atbildību, jo faktiski viņa Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā izdarīja "mazu varoņdarbu", viena pati uz saviem pleciem iznesot visu vadības smagumu, šādu viedokli sarunā ar aģentūru LETA pauda bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

Runājot par Straujumas demisiju, Ulmanis atzina, ka, viņaprāt, nekas ārkārtējs nav noticis, jo procesi, ņemot vērā iepriekš notiekošo, bija prognozējami. "Pašas partijas uz to visu laiku mudināja un aicināja. Varbūt īpatnējākais šajā visā ir tas, ka sestdienas "Vienotības" kongresā netika runāts pēc būtības, bet gan spēlēja tādu kā slikti inscenētu teātra izrādi," pauda Ulmanis, norādot, ka tas savā ziņā bija kā "neliels spļāviens sejā Latvijas iedzīvotājiem".

Vaicāts, vai Straujumas lēmums ir saistīts ar intrigām, bijušais Valsts prezidents norādīja, ka tas ir tikai viens no faktoriem, jo Straujuma nav bijusi pietiekami izlēmīga un noteikta, līdz ar to partijas iekšienē visu laiku bija iespējams ar to manipulēt. "Bet tas, ko Straujuma izdarīja Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, bija mazs varoņdarbs. Faktiski viņa viena pati uz saviem pleciem iznesa visu to valdības smagumu, bet "Vienotība" nepietiekami novērtēja sava ieceltā līdera lomu un atbildību," sacīja Ulmanis.

Viņš arī uzsvēra, ka Straujumas lēmumu par demisiju drīzāk uzskata par "Vienotības" kolektīvo demisiju.

"Bet, ziniet, pēc demisijām spēle sākas no jauna - jaunas valdības veidošana, jauni grupējumi. Ministri meklēs savas pozīcijas attaisnojumam, gribētāji meklēs iespējas sakārtot jautājumus, lai sev iegūtu izdevīgas pozīcijas jaunajā valdības. Nākamais mēnesis būs interesants," sprieda Ulmanis.

Vaicāts, vai viņš Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vietā pieņemtu Straujumas demisiju, Ulmanis atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka premjerministres lēmums cilvēcīgi ir saprotams. "Ja jau partija neatbalsta, protams. Straujuma pareizi rīkojās," sprieda Ulmanis.

Kā ziņots, Straujuma šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paziņoja par savu demisiju.

Pēdējā laikā politikas kuluāros aktīvi tika runāts par iespējamo valdības nomaiņu. Šīs runas aktualizējās pēc tam, kad Straujuma pieprasīja sava partijas biedra satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisiju.

Straujuma valdības vadītāja amatā stājās 2014.gada 22.janvārī, aizstājot toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), kurš atkāpās pēc Zolitūdes traģēdijas. Lai gan Straujuma sākotnēji paziņoja, ka nekandidēs uz premjerministra amatu rudenī gaidāmajās vēlēšanās, savas domas viņa mainīja un pērn rudenī atkārtoti tika nominēta un apstiprināta šim amatam.

Politika

Par to, kāpēc šī valdība ir iestigusi un kāpēc premjerei Siliņai ir nesekmīgs vērtējums, par to, kāpēc ministri valdības sēžu laikā “sēž” telefonos un kāpēc Briškens ir ideāls ministrs – un vēl par daudz ko citu intervijā ar politologu Filipu Rajevski.

Svarīgākais