Zatlers: "Vienotība" nākotnē nav pelnījusi Ministru prezidenta amata krēslu

© F64

Partija "Vienotība", kura faktiski ir "noēdusi" savu Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), nākotnē nav pelnījusi ieņemt premjerministra amata krēslu, sarunā ar aģentūru LETA pauda bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Runājot par Straujumas šodien paziņoto demisiju, Zatlers norādīja, ka tai nebija nekāda politiska vai ekonomiska iemesla, jo vēl pagājušajā sestdienā premjerministre sacījusi, ka gatava pildīt savus pienākumus. "Te mēs redzam līdzības ar Valda Dombrovska (V) valdības krišanu - vizīte pie prezidenta un spiediens uz personu. Un te Straujuma paziņo par demisiju," skaidroja Zatlers, piebilstot, ka tā faktiski esot "Valsts prezidenta izraisīta valdības demisija".

"Viņš ir pielicis to pēdējo punktu, izpatīkot tām intrigām, kas pašlaik ir valdošajā koalīcijā. Vai tas būs zobena cirtiens, kas pārcirtīs intrigu mudžekli, to rādīs laiks, bet tas nozīmē, ka Valsts prezidentam tagad ir ļoti aktīvi jāpiedalās nākamās valdības veidošanā," pauda Zatlers.

Vaicāts par turpmākajiem notikuma scenārijiem, viņš pauda viedokli, ka ļoti interesants ir stāvoklis, kurā valdošā partija rausta un visādos veidos cenšas kaitēt savam premjerministram. "Tur nav pilnīgi nekādas loģikas. Tas vienkārši ir ļoti provinciāls teātris, kas nenāk par labu Latvijai," uzsvēra bijušais Valsts prezidents.

Runājot par nākamās valdības veidošanu, Zatlers prognozēja, ka "Vienotība" zaudēs premjerministra amata krēslu. "Kas to ieņems, gan ir labs jautājums," viņš sacīja. "Bet pašlaik interesants jautājums ir - kādēļ valdība vispār krita? Vai ir bijis kāds skaidrs un saprotams iemesls? Man, piemēram, nav atbildes uz šo jautājumu. Šī iemesla vienkārši nav," sprieda Zatlers.

Viņš arī atgādināja, ka pēc Dombrovska valdības krišanas Straujuma tika aicināta kļūt par Ministru prezidenti. "Viņa bija gandrīz reālākā premjerministra amata kandidāte visā vēlēšanu kampaņā, kur daudzām partijām bija falši kandidāti. Vispār ir stingri jāpiedomā pie tā, kas notiek mūsu politikā," viņš sacīja.

Zatlers arī norādīja, ka Straujuma par valdības krišanu ne velti paziņojusi pirms Ziemassvētkiem, jo "cilvēki vēlas ar baudu veidot valdību", kā bijis pēc Dombrovska valdības krišanas. "Līdz Ziemassvētkiem valdība diez vai tiks izveidota, jo tā jau būtu izlēmīga rīcība," viņš sacīja.

Kā ziņots, Straujuma šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paziņoja par savu demisiju.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā politikas kuluāros aktīvi tika runāts par iespējamo valdības nomaiņu. Šīs runas aktualizējās pēc tam, kad Straujuma pieprasīja sava partijas biedra satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisiju.

Straujuma valdības vadītāja amatā stājās 2014.gada 22.janvārī, aizstājot toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), kurš atkāpās pēc Zolitūdes traģēdijas. Lai gan Straujuma sākotnēji paziņoja, ka nekandidēs uz premjerministra amatu rudenī gaidāmajās vēlēšanās, savas domas viņa mainīja un pērn rudenī atkārtoti tika nominēta un apstiprināta šim amatam.