Valdība lems par Latvijas karavīru dalību pret "Daesh" vērstā operācijā Irākā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Aizsardzības ministrija (AM) sagatavojusi lēmumprojektu par Latvijas karavīru dalību pret teroristisko organizāciju "Daesh" vērstajā starptautiskās koalīcijas Apvienoto spēku militārajā operācijā "Inherent Resolve" Irākā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Tāpat sagatavots lēmuma projekts par karavīru dalību ANO vadītajā visaptverošā stabilizācijas misijā "Minusma" Mali.

AM jau iepriekš publiski informēja, ka varētu sūtīt karavīrus uz Irāku pret "Daesh". Operācijā Irākā Latvijas kontingents iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā ar nelielu apmācību grupu Irākas drošības spēku apmācīšanā.

Savukārt misijā Mali Latvijas kontingents ar vairākiem štāba virsniekiem iekļausies Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienībā. Mali jau atrodas septiņi Latvijas karavīri, taču viņi iesaistīti Eiropas Savienības (ES) apmācības misijā.

Dalība šajās operācijās neparedz Latvijas karavīru iesaistīšanos kaujas darbībā.

Lēmumprojekti par bruņoto spēku dalību abās operācijās vēl jāpieņem Saeimai.

Par dalību ANO misijā Mali Latvija bija izlēmusi, vēl pirms saņēma Francijas lūgumu palīdzēt tai cīņā pret "Daesh", kura uzņēmusies atbildību par 13.novembrī Parīzē notikušajiem terora aktiem. Šis palīdzības lūgums bija izteikts saskaņā ar Lisabonas līgumu, aģentūrai LETA paskaidroja ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins.

Attiecībā uz nule saņemto Francijas lūgumu AM vēl lems, kāda veida militāro palīdzību Latvija varētu sniegt. Galkins norādīja, ka šī palīdzība varētu izpausties kā Francijas karavīru aizstāšana ar Latvijas karavīriem kādā no starptautiskajām misijām.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada vasarā ANO sāka misiju Mali. Saskaņā ar Drošības padomes lēmumu 2013.gada 1.jūlijā notika pāreja no afrikāņu vadītās starptautiskās atbalsta misijas Mali uz ANO vadīto daudzpusīgo integrēto stabilizācijas misiju "Minusma", kas sāka darbu, pamatojoties uz Drošības padomes 2013.gada 25.aprīļa rezolūciju.

ANO miera uzturētāji pārņēma operāciju no Francijas spēkiem, kas šajā valstī ieradās, lai palīdzētu Mali armijai cīņā pret islāmistu nemierniekiem, kuri bija sagrābuši savās rokās plašas teritorijas valsts ziemeļos, radot bažas, ka Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Savukārt, lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu "Daesh", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem jau iepriekš bija izveidojušas starptautisku koalīciju, formējot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju "Inherent Resolve". Tās mērķis ir "iznīcināt teroristisko grupējumu "Daesh" un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai".

Patlaban ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai daļa nodrošina militāru atbalstu un veic gaisa triecienus.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās ES pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā "Resolute Support" un ES militārā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med".

 

Svarīgākais