Rinkēvičs paraksta līgumu, ar kura palīdzību risinās nelegālās migrācijas pamatcēloņus

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Latvijas Ārlietu ministrija informē, ka Maltas galvaspilsētā Valletā 11.novembrī un 12.novembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) - Āfrikas valstu jeb Valletas samitā, kurā ES dalībvalstis ar Āfrikas partneriem mēģināja rast praktisku un operacionālu aktivitāšu kopumu nelegālās migrācijas tūlītējai seku un ilgtermiņa cēloņu risināšanai.

Valletas samita laikā ārlietu ministrs parakstīja līgumu par ES Ārkārtas trasta fondu stabilitātei un nelegālās migrācijas pamatcēloņu, un pārvietoto personu risināšanai Āfrikā. Lēmums par Latvijas iemaksu 50 000 eiro ES Ārkārtas trasta fondā Āfrikai tika apstiprināts Ministru kabineta 13.oktobra sēdē.

Latvijai pievienojoties ES Ārkārtas trasta fonda Āfrikai izveidei, E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka "jaunizveidotais Eiropas Savienības Ārkārtas trasta fonds Āfrikai palīdzēs risināt nestabilitātes, piespiedu pārvietošanas un nelegālās migrācijas pamatcēloņus. Valletas samita rīcības plāns par tūlītējiem un ilgtermiņa pasākumiem ietvers reālu un nekavējošu rīcību, pirmkārt, projektus, lai veicinātu nodarbinātības iespējas migrantu tranzīta un izcelsmes valstīs. Otrkārt, tiks izveidoti vai arī uzlaboti valstu nacionālie un reģionālie rīcības plāni cīņai pret migrantu kontrabandu un tirdzniecību. Un visbeidzot tiks stiprināta valstu kapacitāte, lai savlaicīgi atbildētu uz readmisijas pieprasījumiem," uzsvēra ministrs.

Viens no trasta fonda mērķiem ir uzlabot stabilitāti un risināt migrācijas pamatcēloņus Āfrikas valstīs lejpus Sahāras un Čadas ezera reģionā, Āfrikas raga un Ziemeļāfrikas valstīs. ES Ārkārtas trasta fonds Āfrikai pievērsīsies sociālekonomisko un sociālpolitisko problēmu risināšanai, sasaistot to ar attīstības sadarbības politikas aktivitātēm, piemēram, darba vietu radīšanu, jo īpaši jauniešiem, cīņai ar radikalizāciju.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais