Bēgļiem atlaides valodas zināšanās nebūs

© Scanpix

Valdošā koalīcija, veicot reveransu Nacionālās apvienības priekšā, beidzot spējusi vienoties par patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna niansēm, un šodien pie tā ķersies Ministru kabinets.

Pēc koalīcijas padomes sēdes Nacionālās apvienības pārstāvis Rihards Kols žurnālistiem pastāstīja, ka vienošanās ar koalīciju paredz – patvēruma meklētājiem netiks piemērotas zemākas prasības par valsts valodas prasmes līmeni.

Ar šādu ideju klajā nāca Labklājības ministrija, un to atbalstīja arī Vienotība, jo uzskatīja, ka, pazeminot izvirzīto valsts valodas prasmes līmeni, legālo statusu ieguvušie patvēruma meklētāji spēs ātrāk integrēties darba tirgū.

Savukārt Nacionālajai apvienībai šāds ierosinājums nebija pieņemams. Tā ir pārliecināta, ka motivēts cilvēks arī trijos mēnešos spēj apgūt jaunu valodu tādā līmenī, kas atbilstu jau spēkā esošajām prasībām, un līdz ar to spētu atrast arī darbu.

Tagadējā koalīcijas vienošanās paredzot, ka nekādas valsts valodas statusu apdraudošas atkāpes vairs netiks pat apspriestas.

Koalīcija arī vienojusies – lai atrastu tādus patvēruma meklētājus, kas tiešām vēlētos apmesties uz dzīvi Latvijā, bēgļi tiks uzskatāmi informēti par Latvijas ekonomisko situāciju, pabalstiem, kas viņiem tiks piešķirti un kā tie izskatās, samērojot ar pabalstiem citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Kā ziņots, jau vairākas nedēļas valdībā atlika jautājuma izskatīšanu par bēgļu uzņemšanas plānu, jo starp koalīcijas partijām nebija vienošanās vairākos jautājumos. Skaļākie iebildumi par plānu bija Nacionālajai apvienībai.

Iekšlietu ministrijas precizētā patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna īstenošanai divos gados kopumā nāktos tērēt 15,45 miljonus eiro, turklāt 8,93 miljoni eiro no šīs summas būtu jārod nacionālajā budžetā, liecina plāna projekts, kas tika iesniegts izskatīšanai 27. oktobra valdības sēdē.

Sākotnēji plānotos izdevumus, kas nepieciešami, lai Latvija sagatavotos patvēruma meklētāju uzņemšanai, samazināja atteikšanās no ieceres Muceniekos, kur atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs, būvēt daudzfunkcionālu centru un labiekārtot sporta stadionu, kurā patvēruma meklētājiem atpūšoties socializēties ar vietējiem iedzīvotājiem.

Plāna izstrādes gaitā tika samazināts arī legālu statusu saņēmušajiem patvēruma meklētajiem izmaksājamais pabalsts. Ja sākotnēji tas bija iecerēts 256 eiro apmērā, tad, Zaļo un zemnieku savienībai un Nacionālajai apvienībai iestājoties pret tik lielu pabalstu, tas tika samazināts līdz 139 eiro.

«Nebūs tā, ka bēgļiem būs labāka situācija nekā mūsu pašu cilvēkiem,»  teica ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.



Svarīgākais