Valsts Belēvičam uzticas – ministra krēsls saglabāts

Ar īpašu aktivitāti sabiedrības un premjerministres uzmanību piesaistījušais veselības ministrs Guntis Belēvičs no SAB guvis apliecinājumu – viņš ir pietiekami uzticams, lai strādātu ar valsts noslēpumu saturošu informāciju © F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs guvis apliecinājumu – Satversmes aizsardzības birojs (SAB) uzticas viņam un arī turpmāk viņš varēs strādāt ar valsts noslēpumu saturošu informāciju.

Problēmas ar pieeju valsts noslēpumu saturošai informācijai ministram sākās uzreiz pēc stāšanās amatā. SAB ilglaicīgi nesniedza atbildi, vai viņš ir pietiekami uzticams, lai gūtu pieeju klasificētai informācijai, un pēc vairāku mēnešu pārbaudes, piešķīra politiķim pagaidu atļauju uz septiņiem mēnešiem. Šīs atļaujas derīguma termiņš beidzās aizvadītajā sestdienā – 31. oktobrī.

Pirmdien pēc koalīcijas sēdes Ministru prezidente Laimdota Straujuma apliecināja, ka SAB vadītājs Jānis Maizītis viņu informējis – G. Belēvičam atļauja piekļuvei klasificētai informācijai pagarināta. Tiesa, uz cik ilgu laiku tā pagarināta, premjerministre nezināja.

Ministrs iepriekš bija paudis, ka ir gatavs turpināt ministra darbu arī gadījumā, ja SAB izteiks viņam neuzticību. Politiķis uzskata, ka viņa pārziņā esošās nozares vadīšanai darbs ar klasificētu informāciju neesot nepieciešams.

Pretējās domās gan bija premjerministre. «Nevaru iedomāties, kā ministrs, kuram nav pielaides, visu savu termiņa laiku nepiedalīsies klasificēto jautājumu izskatīšanā,» norādot, ka var tikt lūgta ministra demisija, iepriekš sacīja premjerministre.

Demisijas jautājums klasificētas informācijas kontekstā kopš pirmdienas nav aktuāls, taču G. Belēvičs atradis citu iemeslu, kā uzturēt savu vārdu pēc iespējas tuvāk sabiedrības uzmanības centram.

Viņš pieļauj, ka gadījumā, ja, pildot Saeimas deputāta pienākumus, viņš budžeta apstiprināšanas procesā iesniegtu veselības nozarei lielāka finansējuma prasošus priekšlikumus, premjerministre varētu lūgt viņa demisiju. Šādu iespēju politiķis skaidro ar to, ka, būdams arī ministrs, viņš jau apliecinājis savu atbalstu valdības redzējumam, bet, iesniedzot jaunus priekšlikumus, viņš netieši vērstos pret L. Straujumas vadīto valdību, kas varētu radīt vēlmi no nelojālā ministra atbrīvoties.

Lai novērstu šādu iespēju, viņš ir apņēmies šādu iespējamo situāciju apspriest ar L. Straujumu un jaunus priekšlikumus budžetā iesniegt tikai tad, ja premjere apsolīs neprasīt viņa demisiju.

Pati L. Straujuma, jautāta, vai G. Belēviča aprakstītajā situācijā patiešām lūgtu ministra demisiju, samulsa un, neslēpjot smaidu, atbildēja, ka viņa par šādu scenāriju neesot domājusi.

Neveiklo situāciju steidza glābt G. Belēviča pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kas apliecināja – partijā viss esot izrunāts gan ar G. Belēviču, gan citiem ZZS ministriem, un neviens pat necentīsies radīt budžeta pieņemšanu apdraudošas situācijas.

«Ja nepieņem budžetu, var krist valdība, un nevienam tas nav vajadzīgs,» teica politiķis, kuram piebalsoja premjerministre: «Ja nepieņem budžetu, valdība krīt!».



Svarīgākais