Elksniņš: "Būtu jāceļ apsūdzība pret Zaķi, taču tiesā dzērājus un bomžus"

Andrejs Elksniņš: «Lai slēptu vienu noziegumu – balsu pirkšanu vēlēšanās, ir veikts jauns noziegums – viltus liecību pirkšana» © F64

Neatkarīgās rīcībā ir nonākuši mulsinoši materiāli, par kuriem rodas iespaids, ka tas ir kāds politisks detektīvromāns, seriāla scenārijs, nevis reālu personu reālas darbības.

No dokumentiem, liecībām, videokameru ierakstiem, sarunu atšifrējumiem, fotoattēliem, interneta sarakstes izriet, ka ar partiju Vienotība saistīti ļaudis ir ne tikai pirkuši Latgales vēlētāju balsis, lai Saeimas vēlēšanās tiktu ievēlēts Dzintars Zaķis, bet arī uzpirkuši cilvēkus, lai viņi sniedz viltus liecības pret Saskaņas politiķi Elksniņu – par to, ka balsu pirkšana notikusi arī it kā viņa labā. Tāpēc Neatkarīgās intervija ar vienu no šā trillera galvenajiem varoņiem, Saeimas sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa frakcijas deputātu Andreju Elksniņu.

– Plašsaziņas līdzekļos par tā saucamo Zaķa balsu pirkšanas lietu ziņas bieži skan apmēram tā, ka Saeimas vēlēšanās partija Vienotība ir gan ieberzusies balsu pirkšanas skandālā, taču arī citas partijas – ZZS un Saskaņa – nav bijušas daudz labākas. Ziņu nobeigumā gandrīz vienmēr tiek nosaukts arī Andreja Elksniņa vārds. Kādā sakarā?

– Kopumā tiesvedībā saistībā ar balsu pirkšanu Dzintara Zaķa interesēs atrodas trīs krimināllietas. Viena no tām ir iztiesāta, jau stājies spēkā tiesas spriedums. Vēl divās norit iztiesāšana. Un ir vēl viena – ceturtā lieta, kas ir izmeklēšanā, kriminālvajāšanas stadijā. Šajā ceturtajā lietā līdztekus balsu pirkšanai figurē arī pirktas liecības. Liecības ir pirktas tādā veidā, lai radītu priekšstatu, ka cilvēki par samaksu it kā balsojuši ne tikai par Vienotību, bet arī par Saskaņu. Acīmredzot politiskais mironis, grimdams muklājā, grib paķert sev līdzi vēl kādu. Tas, ka vēršanās notiek tieši pret mani, ir viegli izskaidrojams – esmu uzturējis prasību Augstākajā tiesā pret Vienotību un faktiski esmu pierādījis, ka balsu pirkšana Vienotības labā ir notikusi.

– Ir redzēti interesanti materiāli par balsu un liecību pirkšanu. Droši vien drīz daudz kas no tiem parādīsies arī interneta sociālajos tīklos. Vai jums arī ir šādi materiāli, cik tie autentiski, no kurienes tādi ir radušies?

– Jā, Saskaņas Saeimas frakcijas rīcībā ir šādi tādi materiāli. Kā tas jau ierasts, laiku pa laikam kaut kas no kaut kurienes noplūst. Šie materiāli liecina, ka tika uzpirkti liecinieki Zaķa balsu uzpirkšanas lietā, un no tiem izriet – konkrētiem cilvēkiem maksāja pa 50 eiro, lai viņi mainītu savas liecības un turpmāk apgalvotu, ka par samaksu balsojuši nevis Vienotības, bet gan Saskaņas interesēs.

– Vai cilvēku loks, kas pirka balsotājus par labu Zaķim, ir tas pats, kas maksāja par liecību mainīšanu?

– Pamatojoties uz tiem materiāliem, kas ir mūsu rīcībā, esam nosūtījuši vairākus iesniegumus. Vienu Ģenerālprokuratūrai, lai varētu pārbaudīt izmeklējamo kriminālprocesu – vai nav tā, ka liecības pirktas ar Drošības policijas darbinieku atbalstu? Vēl esam nosūtījuši iesniegumus ģenerālprokuroram par kriminālprocesu ierosināšanu. Viens iesniegums ir vērsts pret valsts amatpersonām, kuras piedalījās ziņu nodošanā par liecinieku atrašanās vietu. Būtiski, ka tie cilvēki, kuri faktiski pirka liecības, sevi pirms tam pieteica kā policijas darbinieki, un esam lūguši arī uzsākt kriminālprocesu par liecību uzpirkšanu. Faktiski, lai slēptu vienu noziegumu – balsu pirkšanu vēlēšanās, ir veikts jauns noziegums – viltus liecību pirkšana.

Cik man zināms, Latgales prokuratūrā šie materiāli tiek vērtēti jau kopš jūlija. Šobrīd zināms tas, ka ir personas, kas jau atzinušās, ka par samaksu mainījušas savas liecības, lai liecinātu pret mani, un iepriekš pret atlīdzību vēlēšanās ir balsojušas par Vienotību un Zaķi.

– Man rokā ir dokuments, kas saucas «Iesniegums Ģenerālprokuratūrai par kriminālprocesa uzsākšanu». Te ir jūsu paraksts apakšā. Tas nāk no jums?

– Jā, tas ir manis parakstīts dokuments Saskaņas Saeimas frakcijas vārdā. Tā ir mūsu frakcijas pozīcija par to, ka gadījumā, ja kādi ar politiskām partijām saistīti cilvēki mēģina veikt provokāciju, tiesiskā valstī, pēc mūsu domām, uz to ir jāreaģē un jāsauc vainīgās personas pie atbildības. Varu pateikt, ka tiešām tie materiāli, kas ir mūsu rīcībā, satur virkni pierādījumu – tur ir dokumenti, ieraksti no videokamerām, interneta sarakste starp iesaistītajām personām, personu liecības, atzīšanās, apstiprinājumi par naudas došanu, saistība ar Vienotības politiķiem un viņu saistība ar Drošības policijas darbiniekiem demokrātiskai valstij visai neatbilstīgā veidā.

– Iesniegumā jūs nosaucat Vienotību un Latgales partiju. Te ir minētas tādas personas, kas plašākai sabiedrībai ārpus Latgales maz ko izsaka – Pankeviča, Parfenovičs, Jesmjans, Fridmans, Žitņikova. Bet pamanāmas arī populāras personas – Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis un pati Vienotības līdere Solvita Āboltiņa. Tiešām arī viņi?

– Izmantot tiesībsargājošās iestādes politiskiem mērķiem diezin vai ir tik vienkārši, ja politiķi, kas tās izmanto, nav no valdošās partijas. Vienotības pārraudzībā un pakļautībā atrodas tiesībsargājošās iestādes, turklāt ar laiku ir radušās, nostiprinājušās un apstiprinājušās arī radniecīgās saites. Viņiem nav nekādu problēmu izmantot vienu vai otru kriminālprocesu, lai aiz komata kādā dokumentā ierakstītu kāda deputāta vārdu un uzvārdu. Kāpēc gan ne? Jo svarīgs ir ne jau izmeklēšanas rezultāts. Nav svarīgi, kas pirka balsis un kas nepirka, bet svarīgi ir, kādu fona troksni tas rada sabiedrībā. Mēteļa nozadzēji skaļi kliedz, ka mētelis nozagts. Pēc tam mētelis var arī atrasties, jo tam nav nekādas nozīmes... Taču svarīgi ir tas, kādas izjūtas pirmajā mirklī rodas publikā.

Mums ir bažas, un par to var spriest arī no liecinieku liecībām, ka Zaķa balsu pirkšanas lietas izmeklēšanu Drošības policijā ir uzraudzījuši politiski kuratori no Vienotības. Ar to ir saistīts gan pie Vienotības piederošs iekšlietu ministrs, gan Saeimas Nacionālās drošības komisija, ko vada Solvita Āboltiņa. Tāpat mums ir bažas, ka centienos ievilkt manu vārdu balsu pirkšanas lietā ir piestrādājusi Vienotības augstākā vadība, kā arī cilvēki no Vienotības «franšīzes» Daugavpilī – Latgales partijas – ar tās līderi, Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi priekšgalā. Turklāt tie cilvēki, kas ir iesaistīti liecību uzpirkšanā, ir saistīti gan ar Lāčplēsi, gan Āboltiņu. Jeļenai Pankevičai un Ivanam Parfenovičam pieder masu informācijas līdzeklis, televīzija Dautkom, interneta vietne un avīze, kas ir Latgales partijas aģitācijas instruments. Pankeviču var dēvēt par vietējās nozīmes oligarhu, kas ir noteicošais Vienotības politikas īstenošanā reģionā.

– Nesen tieši Āboltiņa bija tā, kas teica, ka Zaķi vajag sviest ārā no partijas. Kā to skaidrot?

– Varbūt beidzot partija izdomās novēloti atbrīvoties no balasta? Process Augstākajā tiesā skaidri parādīja, ka Vienotības rindās ir viens toksisks deputāts – Zaķis. Šis toksiskums ir tikai audzis plašumā. Tas, ka Zaķis vēl joprojām ir politikā, ir apbrīnojama nekaunība. Tāda politika liecina, ka Vienotības dienas ir skaitītas.

Par to man ir ļoti lieli pārmetumi prokuratūrai. Jo, ja mēs apskatāmies, kā vispār tiek celtas apsūdzības, tad Zaķim ir liecinieka statuss vienā krimināllietā, otrajā, trešajā, ceturtajā. Būtu jāceļ apsūdzība pret pašu Zaķi, taču tiesā kaut kādus dzērājus un bomžus, sīkos gariņus. Tā nav liela māksla. Zaķis bija jāsauc pie atbildības jau toreiz, kad Augstākajā tiesā iniciējām tiesvedību par balsu pirkšanu viņa labā.

– Pastāv taču iespēja, ka persona X nezina, ka Z un Y viņa labā kaut ko pērk.

– Piekrītu, ka var būt gadījumi, kad kāds pērk balsis, bet tas, kura labā pērk, to var nezināt. Vēsturē ir bijuši gadījumi, kad kādas partijas atbalstītāji pārcenšas ar atbalsta organizēšanu. Taču šis nav tāds gadījums. Zaķa gadījuma hronoloģija, tas spēles laukums, pierādījumi par viņa komunikāciju ar apsūdzētajiem lietā, pierādījumi par Vienotības kampaņas veidotāju saistību ar balsu pirkšanā iesaistītajiem veido to kritisko masu, kas spilgti izgaismo Zaķa lomu lietā. Līdzīgā gadījumā saskaņietim vai kādas opozīcijas partijas pārstāvim apsūdzība būtu uzcepta vienas dienas laikā. Ar visām četrām lietām ir radīta liela decentralizācija – četri dažādi tiesneši, dažādi izmeklētāji. Tas lielais problēmu kamols tika izritināts mazos kamolīšos pa daļām, lai lielais politiskā labuma guvējs Zaķis neko nezaudētu un turpinātu darboties. Savukārt, ja tos kamolīšus saliek kopā, aina iznāk nepārprotama.

Tur ir arī tādi pierādījumi kā īsziņu sūtīšana. Dvēseļu uzpircēji sūta Zaķim mobilā telefona īsziņu ar vaicājumu, ko darīt, un Zaķis sniedz padomus.

– Dažā sarunu atšifrējumā vai katrā teikumā ir krievu mātes vārdi...

– Tās ir liecinieku liecības, apsūdzēto liecības. Tā ir viņu valoda. Tā liecina par viņu kultūras līmeni. Tādi cilvēki pulcējas ap Vienotību un to atbalsta.

– Pieņemsim, ka jūs tagad visai tautai pārliecinoši pierādīsit, ka Vienotība pirkusi balsis un fiktīvas liecības. Taču vai tas var ietekmēt kādus partiju reitingus un nākamo vēlēšanu rezultātus? Saskaņai ir viens elektorāts, Vienotībai ir cits. Ko cerat iegūt ar vēršanos pret šo partiju?

– Vienotība atrodas uz iziršanas takas. Tas process ir sācies jau pasen. Vienotības darbošanās ciklam tuvojas gals, līdzīgi kā tas notika ar Latvijas ceļu un Tautas partiju. Varbūt viens skandāls vairāk vai mazāk šo procesu būtiski neietekmēs.

Taču mūsu mērķis ir parādīt, ka tā darīt nedrīkst, ka nedrīkst ietekmēt vēlēšanu rezultātu ar uzpirkšanu, ka visam sliktajam reiz pienāk gals.

11. Saeimas vēlēšanu kampaņā Vienotība uzpirka tautu ar solījumiem, bet 12. Saeimas vēlēšanās uzpirkšana jau notika tiešā veidā tiešā nozīmē – sāka uzpirkt ar graudu un naudu. Jo solījumi acīmredzot vairs nestrādā.

Balsu pirkšanas lietas pierāda šīs partijas mazspēju un mazvērtību.

Vai mēs no tā iegūsim vai neiegūsim? Domāju, ka iegūsim. Mūsu starpā notiek cīņa kā politiskiem oponentiem. Šī cīņa notiek vēlētāju acu priekšā, un vēlētāji ir sabiedrība kopumā. Gan jau vēlētāji novērtēs gan solījumus, gan balsu pirkšanu, gan liecinieku uzpirkšanu.

Tas, ka cilvēkus var tik primitīvi uzpirkt, ir drausmīgs Latvijas bēdu stāsts, kas parāda, cik patiesībā trausla ir mūsu demokrātija, ka cilvēkiem ir absolūti vienalga, kas būs deputāts, kas būs ministrs. Viņiem ir svarīgi iegūt kādu sīku materiālu labumu uz īsu brīdi, bet, kas notiks vēlāk, par to netiek domāts.

– Iespējams, partija padzīs Zaķi un paziņos, ka ir attīrījusies. Un dzīvos tālāk. Līdz vēlēšanām publikai jau būs aizmirsies, kas tur bija ar to Zaķi.

– Tomēr partijas patiesā seja ir redzama un vēl būs redzama, un ne jau visiem ir tik īsa atmiņa. Zaķis ļoti ilgu laiku bija Vienotībā, kur viņš it kā bija apturējis darbību, bet faktiski turpināja darboties. Līdz ar to Vienotības centieni padarīt savu tēlu tīrāku tagad jau ir stipri novēloti. Zaķis taču joprojām strādā, it kā nekas nebūtu noticis. Partija joprojām ar to ir apmierināta.

– Vai domājat, ka sabiedrība jums noticēs? Stāsts par balsu un liecinieku pirkšanu ir tik skaudrs, ka izklausās neticams.

– Tie pierādījumi gan balsu pirkšanas lietās, gan par liecinieku uzpirkšanu ir burtiski biruši no gaisa un paši rindojušies tādā secībā, lai atrastos iztrūkstoši ķēdes posmi un izveidotos kopaina. Ar prieku esmu atklājis, ka man ir tik daudz atbalstītāju, kas ir nākuši palīgā no pavisam negaidītām pusēm. Piemēram, ir viena sabiedriskā organizācija, kura ar kaut kādām denunciācijām vērsās pret mani. Pēc tam šīs organizācijas vadītāja pati man zvanīja un sacīja, ka nekāda tāda vēršanās patiesībā nav bijusi, ka ir nekrietni izmantots šīs organizācijas vārds.

Citā gadījumā kāds uzņēmējs man zvanīja un sacīja, ka viņam ir materiāls, kas attiecas uz mani. No viņa es saņēmu pilnu interneta saraksti starp personām, kas fabricēja pret mani lietu. Viņš kādu laiku uzturējies ārzemēs, un šajā laikā citas personas viņa uzņēmumā izmantojušas firmas datoru, sūtot un saņemot vēstules, no kurām pilnībā pārredzams, kā saskaņota visa manis diskreditēšanas mēģinājuma kampaņa.

Nākas atzīt, ka pirmajā acu uzmetienā šādi materiāli izskatās kā fantastika. Esmu jau saskāries ar to, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki uz mani skatās ar tādām acīm, ka var lasīt viņu domas: «Eksniņ, vai ar tevi viss kārtībā? Vai neesi pārāk salasījies krimiķus? Jo tā nevar būt!» Bet izrādās, ka var gan būt.