Uzvārdi var torpedēt deputātu gada darbu

© F64

Rīt Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija plāno balsot par gala ziņojumu, kurā par nozīmīgāko jautājumu negaidīti kļuvis tas, vai ziņojumā nepieciešams morāli un politiski atbildīgo amatpersonu uzskaitījums. Šā jautājuma dēļ pastāv risks, ka gala ziņojums vispār netiks apstiprināts.

Pašlaik gala ziņojuma projektā kā morāli un politiski atbildīgie minēti bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss un Juris Pūce, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Lielākie atbildīgo uzskaitīšanas atbalstītāji ir Latvijas Reģionu apvienību pārstāvošais Artuss Kaimiņš, No sirds Latvijai Ringolds Balodis un Inguna Sudraba, kā arī Nacionālās apvienības Kārlis Krēsliņš.

Lai ziņojums tiktu apstiprināts, nepieciešami vismaz septiņu no komisijas 12 deputātiem atbalsts, un tieši šeit radušās problēmas. Vienotību pārstāvošais Ints Dālderis iesniedzis priekšlikumu no gala ziņojuma projekta atbildīgo vārdus izņemt, un šo priekšlikumu sliecas atbalstīt vismaz puse komisijas deputātu.

Ja atbildīgie ziņojumā netiek uzskaitīti, tad gala ziņojumu varētu neatbalstīt tie, kas uzvārdu esamību uzskata par vitāli nepieciešamu, piemēram, komisijas vadītājs Ringolds Balodis.

Pārliecināt kolēģus, ka uzvārdi nepieciešami, R. Balodis mēģināja, tiekoties ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem un Saskaņu. Taču, spriežot pēc Neatkarīgās aptaujāto politiķu atbildēm, tikšanās nav nesusi cerēto rezultātu.

Ietekmēt politiķu izvēli centies arī aktīvākais komisijas biedrs A. Kaimiņš, kas, vienviet publicējot svārstīgo kolēģu elektroniskā pasta adreses, aicināja savus vēlētājus vērsties pie viņiem, lai pierunātu personu uzskaitīšanu tomēr atbalstīt.

Demonstrējot uzticību savam deputātam, vēlētāji patiešām izsūtījuši simtiem vēstuļu, taču pārsvarā bez rezultātiem. Vismaz vienā gadījumā, iespējams, radīts pat pretējs efekts.

Piemēram, ZZS pārstāvošais Kārlis Seržants no A. Kaimiņa vēlētājiem saņēmis ne tikai aicinājumus atbalstīt uzvārdu nosaukšanu, bet arī draudus sev un savai ģimenei. Tāpēc deputāts apsver iespēju vispār nepiedalīties balsojumā.

«Esmu saņēmis apmēram 60 meilu. Tur ir gan emocionāli un konstruktīvi, gan pretīgi un rupji, tādi, kas izsaka draudus. Esmu pārdomās, vai pēc emocionālā spiediena esmu spējīgs konstruktīvi balsot,» saka K. Seržants. Viņš un viņa partijas biedrs Juris Vectirāns līdz šim uzskatīja, ka uzvārdiem gala ziņojumā nevajadzētu būt, taču, ja komisija apstiprinātu tādu gala variantu, kurā atbildīgie tiek uzskaitīti, ZZS atbalstītu arī šādu gala ziņojumu.

Pret uzvārdu nosaukšanu ir Vienotība, kuru pārstāvošais V. Dombrovskis tiek minēts kā viens no atbildīgajiem. Politisko spēku komisijā pārstāvošais Aleksejs Loskutovs uzskata, ka gala ziņojuma projektā uzskaitīto atbildīgo loks nav adekvāts valsts piedzīvotajam, jo V. Dombrovska valdībai nācās strauji glābt valsti no krīzes, kuru radīja citas valdības, un viens no risinājumiem bija būvinspekcijas likvidācija, uzliekot tās funkcijas pašvaldībām.

Arī viņš saņēmis vairākus desmitus elektronisko vēstuļu, taču tām nav pievērsis pārāk lielu uzmanību. «Vēlētājam ir tiesības paust savu gribu un aicināt deputātu rīkoties tā vai citādi, bet tas būs mans lēmums,» saka A. Loskutovs.

Savukārt Saskaņu pārstāvošā Zenta Tretjaka jūtas aizvainota ar R. Baloža publiski paustajām aizdomām, ka politiķi noslēguši slepenu vienošanos, lai torpedētu ieceri uzskaitīt atbildīgos, gan nepieklājīgajām vēstulēm. Viņa vēl neesot līdz galam izlēmusi atbalstīt vai neatbalstīt uzvārdu nosaukšanu – lēmums tikšot pieņemts sēdes laikā. Tiesa, ņemot vērā, ka sarakstā ir arī Saskaņas līderis N. Ušakovs, pats politiskais spēks par atbildīgo uzskaitīšanu sajūsmā nav.



Svarīgākais