Prezidents: Demonstrācijas nav labākais problēmu risināšanas veids

© F64

Lai arī Latvija ir demokrātiska valsts, kur katrs dažādos formātos var izteikt savu viedokli, demonstrācijas nav labākais nozaru problēmu risināšanas veids, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vaicāts par iespējamajiem pedagogu un mediķu piketiem, prezidents pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) norādīja, ka problēmu risināšanai drīzāk būtu nepieciešams konstruktīvs dialogs ar valdību, lai konkrētās nozares problēmas risinātu sarunu ceļā. "Tas bija arī mans pārmetums valdībai, ka, veidojot nākamā gada budžetu, nebija līdz galam labi noorganizēts dialogs ar sociālajiem partneriem," sacīja prezidents, piebilstot, ka tas raisīja bažas un sarunas par iespējamajiem protestiem.

Prezidents gan pauda cerību, ka budžetā, kas nonācis Saeimā uz otro lasījumu, tiks piedāvāti risinājumi skolotāju darba samaksas modelim, lai viņi būtu droši, ka nākamajā gadā saņems paaugstinātu atalgojumu.

Savukārt Straujuma pauda, ka bieži tikusies ar skolotāju arodbiedrību. "Aicinu arodbiedrību kopā ar ministriju strādāt pie šī skolotāju algu modeļa uzlabošanas, jo tur ir, ko uzlabot," viņa atzina. Straujuma gan norādīja, ka nepieciešama ilgtspējīga sistēma, nevis tāda, pēc kuras pieņemšanas nāktos veikt uzlabojumus.

LETA jau vēstīja, ka tā kā līdz šim tādas protesta akcijas formas kā piketi nav devušas rezultātu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome nolēmusi nepiedalīties mediķu plānotajā piketā novembra sākumā.

Kā aģentūra LETA uzzināja arodbiedrībā, LIZDA atbalsta Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA) un tās centienus panākt uzlabojumus nozarē, tomēr līdzšinējā LIZDA pieredze liecina, ka ar šādām protesta akcijām diemžēl neizdodas izcīnīt savu interešu ievērošanu. Turklāt LIZDA pašlaik atrodas jau nākamajā protesta formu posmā, sākot streika procedūru un darbojoties streika izlīgšanas komisijā.

Kā ziņots, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) otrdien padomes sēdē lēma rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam, aģentūru LETA informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

"Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana," norādīja arodbiedrības pārstāve. Protesta akcija sapulces veidā plānota 3.novembrī, kad Saeima pirmajā lasījumā skatīs nākamā gada budžeta projektu.

Ņemot vērā, ka neapmierinātību ar nākamā gada budžeta projektu ir izteikusi arī LIZDA, LVSADA padome izteica ierosinājumu rīkot apvienotas protesta akcijas.