EP deputāts: Pašlaik nevaram Ukrainai apsolīt dalību ES

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Pašlaik nevaram apsolīt Ukrainai dalību Eiropas Savienībā (ES), taču tiks darīts viss iespējamais, lai palīdzētu valstij beidzot "izrāpties no dziļās bedres", intervijā aģentūrai LETA sacīja Lietuvu pārstāvošais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Gabrieļus Landsberģis, kurš tiek dēvēts par vienu no lielākajiem Ukrainas atbalstītājiem EP.

Vaicāts par EP marta beigās atbalstīto priekšlikumu aizdot Ukrainai 1,8 miljardus eiro, lai palīdzētu tai segt steidzamus izdevumus, kuriem trūkst līdzekļu valsts budžetā, Landsberģis norādīja, ka bez politiskā atbalsta ES rīcībā nav īpaši daudz instrumentu, lai palīdzētu valstīm. Viņš gan norādīja, ka mikrofinansiālais atbalsts ir viens no labākajiem veidiem, jo tas ātri vien spēj aizpildīt robus.

"Tolaik Ukrainai bija un arī pašlaik joprojām ir nepieciešama mūsu palīdzība. Neslēpšu, ka esmu patiesi lepns un gandarīts, ka biju daļa no šīs ārkārtēji ātrās procedūras, kura tika panākta kopā ar Eiropas Komisiju (EK). Mēs spējām to virzīt EP bez īpaši lieliem šķēršļiem, jo to atbalstīja koalīcija, tostarp sociālisti un demokrāti, liberāļi un EP Eiropas Tautas partija," sacīja politiķis.

Viņš arī atgādināja, ka kopējais aizdevuma apmērs ir jau pieminētie 1,8 miljardi eiro, kas sadalīti trīs daļās. Viena no tām jau ir izmaksāta, otra gaidāma decembrī, bet pēdējā - nākamā gada janvārī vai februārī. Tagad galvenais mērķis ir Ukrainas finanšu un budžeta stabilizācija, pārfinansējot dārgos valsts aizņēmumus.

"Tāpat mums ir jāsūta skaidrs signāls, ka Ukraina šajā situācijā nav viena pati, un aizdevēji to redz. Protams, ka ar ES palīdzību vien nepietiek, tādēļ arī Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds ir sniedzis savu artavu," sacīja Landsberģis. Viņš skaidroja, ka tas viss kopumā arī uzlabo valsts tēlu pasaulē. "Pašlaik mēs varam redzēt, ka situācija ir krietni uzlabojusies, tomēr mēs joprojām esam piesardzīgi optimistiski, jo teikt, ka misija ir izpildīta, vēl nav iespējams," skaidroja politiķis.

Viņš arī uzsvēra, ka pašlaik var redzēt grivnas krituma stabilizāciju, kā arī pašas ekonomikas krituma palēnināšanos. "Protams, Ukraina ir liela valsts un panāktais rezultāts nav beigas, taču mēs esam uz pareizā ceļa. Ja Ukraina spēs turpināt iesāktās reformas, ja gaidāmās vēlēšanas valstī tiks aizvadītas mierīgi, varēsim pārliecināties, ka Ukraina beidzot izrāpusies no dziļās bedres," pauda Landsberģis.

Deputāts norādīja, ka nākamais būtiskais aspekts ir pieminēto reformu ieviešana, jo maksājumi ir tiešā mērā saistīti ar to. "Apkopojot visu, jāsecina, ka ES var būt aktīva spēlētāja un ES rīcībā ir skaidri palīdzības instrumenti, kas sūta skaidru ziņu pašiem ukraiņiem. Lai arī mēs tagad nevaram apsolīt dalību ES, mēs varam palīdzēt," rezumēja Landsberģis.