ES valstis varēja būtu labāk sagatavotas bēgļu krīzei

Attēlam ir ilustratīva nozīme © scanpix.ee

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis varēja būtu labāk sagatavotas bēgļu krīzei, taču tagad ir jāmeklē politiskais risinājums, jo jebkura lamāšana nepalīdzēs situācijas risināšanai, tā intervijā "Rīga TV24" norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Runājot par pašreizējo situāciju bēgļu krīzes jautājumā, ministrs norādīja, ka dalībvalstu ārējo robežu aizsardzība un atpakaļnosūtīšanas politika varēja būt efektīvāka, atvēlot tai vairāk resursu. "Bet tā ir dalītā atbildība," sacīja ministrs, skaidrojot, ka viena lieta ir Eiropas institūciju atbildība, bet cita - patvēruma meklētāju lietu izskatīšana, kas ir dalībvalstu kompetencē.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka krīzes pasaulē izceļas arī no ES neatkarīgu iemeslu dēļ, par piemēru minot vairākās Ziemeļāfrikas valstīs un Sīrijā notikušo arābu pavasari, kas gāza desmitiem gadu ilgus režīmus. "Tas nebija atkarīgs no ASV vai ES, tie bija iekšēji procesi, kuri radījuši pilsoņu karu un situāciju, kurā ir liels haoss. Situāciju mēnešu vai gadu laikā nav iespējams mainīt," viņš sacīja.

Rinkēvičs arī atgādināja, ka vairākas valstis bloķējušas ANO Drošības padomes rezolūcijas, savukārt Krievijas bruņoto spēku dalība Sīrijas konfliktā to tikai padziļinās. Viņš arī skaidroja, ka par notikumiem Sīrijā daudz runāts vizītes laikā ASV, kur daudzi no kolēģiem norādījuši, ka vienīgais ceļš, kā risināt krīzi, kas ir arī viens no migrācijas cēloņiem, ir politiskais noregulējums. Ministrs atgādināja jau iepriekš pausto, ka sarunās ir jāiesaista Drošības padomes valstis un reģiona valstis, tostarp Irāna, taču teroristu organizācijas no tām gan būtu jāizslēdz.

Tāpat ministrs pauda viedokli, ka nepieciešama mehānisma izveide, ar kura palīdzību tiek veidota pārejas valdība vai posms, kur arī pašreizējam prezidentam, iespējams, būtu kāda loma. "Un tikai tad var runāt par to, kā šis konflikts varētu normalizēties," viņš norādīja, piebilstot, ka pretējā gadījumā to cilvēku skaits, kas vēlēsies pamest Sīriju, tikai augs.

Rinkēvičs arī uzsvēra, ka migrācijas plūsma ir neapturams process un pašlaik tiek izmantoti visi ceļi, ne tikai Vidusjūra. "Mēs redzam, ka cilvēki mēģina nokļūt ES un turpinās to darīt. Izslēgt to, ka migrācijas plūsma turpināsies, mēs nevaram un nedrīkstam," viņš norādīja.

 

Svarīgākais