Vilks apsteidz partiju un izstājas pats

© nacionalaapvieniba.lv

No Nacionālās apvienības Rīgas domē ievēlētais Andris Vilks izvairījies no negoda tapt izmestam no politiskās partijas un pats iesniedzis dokumentus, lai tiktu izslēgts. Viņa vietu galvaspilsētas pašvaldībā ieņems ilggadējā apvienības darbiniece Dace Kalniņa.

Pirmdien Nacionālās apvienības valdes sēdē bija paredzēts izskatīt jautājumu par A. Vilka izslēgšanu no partijas sakarā ar Nacionālās apvienības pārstāvim nepiedienīgu rīcību, tomēr politiķis apsteidza politiskos līdzgaitniekus un pats rosināja savu izslēgšanu no partijas. Viņš arī nolēmis nolikt Rīgas domes deputāta mandātu.

Viņa vietā stāsies 1986. gadā dzimusī Dace Kalniņa, kas iepriekš piedalījusies gan Saeimas, gan Rīgas pašvaldības vēlēšanās, taču neveiksmīgi. Latvijas Universitātē viņa 2011. gadā ieguvusi dabaszinātņu maģistra grādu ķīmijā, bet nu jau vairākus gadus strādā Nacionālās apvienības Saeimas frakcijā, pašlaik pildot konsultanta pienākumus. Politiskā spēka frakcijā Neatkarīgajai skaidroja, ka jaunie pienākumi neliegšot viņai turpināt darbu arī Saeimā.

Jautāts, vai A. Vilks patiešām būtu izslēgts no partijas, kas gan viņam neliegtu tiesības saglabāt Rīgas domes deputāta amatu, politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš nesteidza atbildēt, jo izslēgt no partijas varot tikai ar valdes lēmumu, bet valdē šis jautājums vairs nebija skatīts. A. Vilka uzvedību vērtētu, ņemot vērā gan vispārpieņemtās uzvedības normas, gan partijas ētikas kodeksu.

Apvienības apstiprinātajā ētikas kodeksā teikts, ka «ikvienam partijas biedram jāsargā tās gods, saglabājot pašcieņu arī gadījumos, kad rodas nopietnas domstarpības». Savukārt attiecībās ar citiem cilvēkiem ikviens Nacionālās apvienības biedrs apņēmies «sadzīvē akcentēt latvisko dzīvesziņu» un «ar savu stāju un attieksmi pret līdzcilvēkiem apliecināt dzīves skaistumu», kā arī būt latvisks «ne vien darba, bet arī savstarpējo attiecību kultūrā».

Nacionālās apvienības valdei nenācās salīdzināt A. Vilka uzvedību ar ētikas kodeksu, taču publiskajā telpā nonākusī informācija vedina domāt, ka tā pavisam noteikti bijusi klajā pretrunā ar politiķa saistībām pret partiju.

Proti, A. Vilks 19. februāra vakarā atrasts guļam uz ielas, tāpēc ātrā palīdzība viņu nogādāja slimnīcā. Jau tolaik izskanēja informācija, ka politiķis sarīkojis nekārtības gan slimnīcā, gan neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnā.

Bet toreiz viņš apgalvoja, ka nekādu agresiju pret ārstiem neesot izrādījis un arī dzēris viņš esot bijis tikai 50 vai 70 gramus.

Tomēr pagājušajā nedēļā portālā pietiek.com publicētajā video, kas uzņemts neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnā, redzams, ka A. Vilks uzvedas agresīvi, mēģina iekaustīt mediķes un šoferi, lamājas un vizuāli izskatās pamatīgi piedzēries. Uz pamatīgo reibumu norāda arī video redzamās mediķes, kuras aprūpēja cietušo.

Pēc šā video publiskošanas Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka neredz iespēju partijai turpināt sadarbību ar A. Vilku. «Uzskatu, ka tādam cilvēkam nav vietas Nacionālajā apvienībā,» nesaudzīgs bija R. Dzintars.

Svarīgākais