Lielas diskusijas par bēgļu integrācijas pasākumiem

© F64

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā šodien notika plašas diskusijas par bēgļu integrācijas jautājumiem Latvijā, klātesošajiem paužot bažas par turpmākajiem integrācijas pasākumiem.

Kultūras ministrijas (KM) pārstāve sēdē norādīja, ka, tiklīdz Iekšlietu ministrija piešķirs līdzekļus KM, tā varēs nodrošināt valodas apguves un integrācijas kursus. Ja nebūtu deputātu dedzības, nebūtu bijis sajūtas, ka valsts rūpējas par trešvalstniekiem arī praksē, tā papildināja ministrijas pārstāve.

Par visu integrācijas procesu un valodas apmācību ir atbildīga KM, atgādināja ministrijas pārstāve. Viņa gan skaidroja, ka integrācijas darbu ar bēgļiem nevar veikt ierēdņi, norādot, ka KM to koordinēs.

KM pārstāve atgādināja arī apsvērumu, ka Iekšlietu ministrijas darba grupā, kas strādā ar bēgļu uzņemšanas jautājumiem, vēl nav pabeigts gala ziņojums un pastāv lielas problēmas ar izmitināšanas jautājumu, ar veselības aprūpes jautājumiem, pašvaldību atbildību un sociālajām garantijām, bet tas nav KM ziņā.

Viņā arī piebilda, ka tiek ļoti domāts par normālas sistēmas izveidošanu darbam ar bēgļiem, lai katrs solis būtu paredzams, jo "aprūpēt trīs cilvēkus gadā nav problēma, bet simtu - tas ir citādāk".

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve pauda, ka ļoti cītīgi tiek strādāts pie uzstādījumiem un plāniem attiecībā uz patvēruma meklētāju integrēšanu. Tāpat viņa apstiprināja, ka patlaban tiek domāts par metodikas izstrādāšanu bēgļu bērniem, lai viņi varētu uzsākt mācības latviešu skolās, kā arī īpašu uzmanību pievēršot skolotāju apmācībām.

Atbildot uz deputāta Hosama Abu Meri (V) jautājumu, vai ministrijai būs kapacitāte, lai apmācītu bēgļus runāt latviski, KM pārstāve norādīja, ka jautājums par valodas apguvi līdz šim ir risināts projektu veidā un ļoti liels spēlētājs šajā jautājumā ir bijusi Nodarbinātības valsts aģentūra, ņemot vērā, ka bēgļi, visticamāk, būs arī darba meklētāji.

Deputāts Sergejs Mirskis (S) norādīja, ka patvēruma meklētājiem vīriešiem būtu jādod iespēja strādāt, lai laika posmā, kamēr tiek lemts, vai piešķirt kādu statusu, viņiem būtu nodarbe.

"Raugoties uz Eiropas Savienības politiku bēgļu jautājumā, es jūtos kā lidmašīnā, kurā pilots ir piedzēries," tā sēdes noslēgumā izteicās komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK), gan norādot, ka viņš ļoti labi saprot Eiropas solidaritātes principu un palīdzības sniegšanu kara vajātajiem. Deputāts arī izteicās, ka redz daudz kategorisku viedokļu, kurus izsaka cilvēki, kas nekad nav runājuši ne ar vienu patvēruma meklētāju vai bēgli vai pat citas rases pārstāvi, aicinot deputātus neiekļauties šajā kategorijā.

Svarīgākais