ES iekšlietu ministri atkārtoti spriedīs par bēgļu pārdali

© scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministri otrdien pulcējas uz ārkārtas samitu, lai vēlreiz spiestu par obligāto patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotu ieviešanu un par Eiropas Komisijas (EK) ierosināto 120 000 bēgļu pārdali starp dalībvalstīm.

Atkārtotā ārkārtas sanāksme sasaukta, jo pagājušajā nedēļā ministri nespēja panākt vienošanos par pretrunīgi vērtēto EK priekšlikumu.

Otrdienas iekšlietu ministru sanāksmei trešdien sekos tam pašam jautājumam veltīts dalībvalstu līderu ārkārtas samits.

ES amatpersonu tikšanās priekšvakarā ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicināja Eiropas līderus "izrādīt vadības spējas un līdzjūtību".

Viņš pauda "ārkārtīgu satraukumu" par pakāpenisko Eiropas robežu slēgšanu un par pieaugošo telpu trūkumu arvien lielākā patvēruma meklētāju skaita uzņemšanai. Tajā pašā laikā Bans izteica neapmierinātību, ka nelegālie imigranti arvien biežāk Eiropā tiekot ieslodzīti.

Tikmēr Ungārija paplašinājusi armijas pilnvaras, lai beidzot apturētu nelegālo imigrantu plūsmu, kas caur tās teritoriju laužas uz Eiropas ziemeļiem.

Nelegālie imigranti "pārpludina Eiropu" un apdraud tā dzīvesveidu, pirms balsojuma par bruņoto spēku pilnvaru paplašināšanu, parlamenta deputātiem norādīja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, piebilstot, ka nelegālie imigranti ne tikai klauvē pie mūsu durvīm, bet gan tās izgāž mums tieši virsū.

Nelegālās imigrācijas krīzi izsaukusi dziļas domstarpības ES dalībvalstu vidū.

Ungārija, Polija, Čehija un Slovākija ir noraidījušas obligātu patvēruma meklētāju pārdales kvotu ieviešanu.

Pret obligātām kvotām iebilst arī Latvija un pārējās Baltijas valstis.

Taču pretēji ziņās pastāvīgi izskanošajiem apgalvojumiem, ka EK iecerei pretojas vienīgi Austrumeiropas valstis, arī vairākas no relatīvi bagātākajām dalībvalstīm ir vairāk vai mazāk stingri izteikušās pret obligātām kvotām, piemēram, Somija un Portugāle.

Arī avoti Briselē vēsta, ka iekšlietu ministri otrdien apspriedīšot "mīkstinātu" EK plānu bēgļu pārdalei starp dalībvalstīm, atmetot obligātās kvotas, un ka Ungārija vispār tikšot izslēgta no patvēruma meklētāju pārdales shēmas.

Svarīgākais