Višegradas grupas valstis vēlas vienotu ES nostāju nelegālo imigrantu jautājumā

© Scanpix

Ungārija, Polija, Slovākija un Čehija, kas iebilst pret obligātām kvotām patvērumu meklētāju sadalei pa Eiropas Savienības (ES) valstīm, pirmdien paudušas apņēmību panākt vienotu nostāju ar pārējām bloka valstīm par risinājumu nelegālo imigrantu un bēgļu krīzei, kas skārusi Eiropu.

"Mēs visi, kas šodien tikāmies šeit, esam pilnīgi nodevušies kopīgas nostājas panākšanai rīt," paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Lubomirs Zaorāleks, kurš Prāgā tikās ar Ungārijas, Polijas un Slovākijas kolēģiem.

Jau vēstīts, ka otrdien Briselē plānota vēl viena ES iekšlietu ministru ārkārtas sēde par Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu sadalīt pa citām dalībvalstīm 120 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā.

ES iekšlietu ministri pagājušo pirmdien nespēja vienoties par saistošām kvotām bēgļu sadalei. Pret tām stingri iebilda Ungārija, Čehija, Slovākija un Rumānija.

"Mēs apzināmies, ka Eiropai nepieciešama kopīga kolektīva rīcība," sacīja Zaorāleks.

Višegradas grupas valstu tikšanos apmeklēja arī ārlietu ministri no Latvijas un Luksemburgas, kas šobrīd ir ES prezidējošā valsts.

"Es darīšu visu, ko spēšu, lai ierosinātu kaut ko, kur 28 valstis - es uzsveru, 28 valstis, - var vienoties. Tas ir mans uzdevums," sacīja Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns.

Svarīgākais