LZP noraidoša attieksme pret papildus bēgļu uzņemšanu

© F64

Latvijas Zaļā partija (LZP) konceptuāli atbalsta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) noraidošo attieksmi pret papildus 526 bēgļu uzņemšanu, tomēr politiskais spēks ir gatavs dialogam, ja tiks izpildīti vairāki nosacījumi, aģentūrai LETA pēc partijas valdes sēdes sacīja LZP valdes loceklis Ingmārs Līdaka.

Viņš norādīja, ka LZP nostāja nav kategoriski noraidoša, jo ir uz dialogu vērsta, taču politiskais spēks uzskata, ka Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvājums nav vērtējams kā reāls plāns, bet drīzāk kā fikcija. Šādas skeptiskas attieksmes pamatā esot fakti, ka nav sniegtas atbildes uz vairākiem jautājumiem, piemēram, kā bēgļiem tiks "piespiests" braukt uz Latviju un vai tas būs likumīgi. Tāpat nepieciešams saprast, kā viņiem tiks "piespiests" palikt mūsu valstī, nevis doties uz citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, norādīja politiķis, uzsverot nepieciešamību iegūt skaidrību šajā jautājumā.

Līdz ar to Junkera plāns vērtējams kā pretrunīgs, jo saistībā ar nosacījumu par bēgļu uzturēšanos Latvijā nav skaidrības, kā uz bēgļiem tiks attiecinātas tiesības par pārvietošanās brīvību. LZP arī gaida Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītās darba grupas par bēgļu jautājumu ziņojumu un vai tas saturēs praktisku risinājumu saistībā ar patvērumu meklētāju integrāciju.

Līdaka skaidroja, ka ziemā varētu ierasties pirmie 50 bēgļi, kas arī ļautu saprast, uz cik lielu kopējo bēgļu skaitu Latvija "varētu parakstīties". Nepieciešams arī uzņemt bēgļus, kuriem ir "starpvalodu" zināšanās, kas atvieglotu integrācijas procesu. Tāpat EK un ES kopumā jāliek uzsvars uz bēgļu plūsmas cēloņu novēršanu, uzsvēra politiķis.

Kā ziņots, pēc pirmajām politisko partiju sarunām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un citām diskusijām koalīcijas partneri pagaidām neplāno mainīt savu pozīciju jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Nonākt pie vienotas pozīcijas un vienoties par kompromisu būtu nepieciešams līdz oktobra sākumam, kad plānota nākamā Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksme, pirmdien pēc koalīcijas partiju tikšanās žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs, premjera pienākumu izpildītājs Anrijs Matīss (V).

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis Jānis Iesalnieks norādīja, ka pirmdienas koalīcijas sanāksmē par šo jautājumu netika runāts, jo tam bija veltīta koalīcijas sēde pagājušajā nedēļā. Viņš piebilda, ka kopumā situāciju varētu vērtēt, noslēdzoties sarunām ar Valsts prezidentu, tomēr prognozēja, ka VL-TB/LNNK noraidošā pozīcija nemainīsies.

Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savu noraidošo pozīciju nemainīja, atgādināja ZZS valdes loceklis Edgars Tavars. Viņš arī piebilda, ka ZZS trūkst informācijas par dažādiem jautājumiem saistībā ar bēgļu uzņemšanu.

Jau ziņots, ka valdību veidojošo partiju koalīcija piektdien nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

 

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais