LSDSP varētu rosināt referendumu bēgļu uzņemšanas ierobežošanai

© F64

Ja Latvijā tiks uzņemts vairāk par 250 bēgļiem, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) rosinās valstī referendumu, lai ierobežotu bēgļu uzņemšanu, aģentūru LETA informēja LSDSP valdes priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

Spriežot par bēgļu problēmu, Latvijai, kura ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, bet joprojām suverēna un neatkarīga, būtu jābalstās uz starptautisko tiesību normām un humānisma principiem, norādīja Dinevičs. ANO 1951.gada 28.jūlija Konvencija par bēgļa statusu ir starptautisko tiesību dokuments, kurš Latvijai ir saistošs, bet tā nepārprotami nosaka, ka ikvienas valsts drošības intereses ir pārākas pār labprātīgi uzņemtajiem pienākumiem dot patvērumu bēgļiem. PSRS okupācijas rezultātā Latvijas pamatiedzīvotāji samazinājās līdz aptuveni 50% no iedzīvotājiem. Arī pēc neatkarības atgūšanas situācija nav būtiski uzlabojusies. Masveida bēgļu uzņemšana Latvijā mazinātu trauslo pamatiedzīvotāju vairākumu un tas neatbilst valsts drošības interesēm, uzskata politiskais spēks.

Šādos apstākļos suverēnai Latvijas valstij nav atbilstoši starptautisko tiesību normām pienākums uzņemt bēgļus, kuri pārsvarā ir ekonomiskie migranti, skaidro LSDSP valdes priekšsēdētājs. Arī ES to nevar prasīt, ja Latvija tam nepiekrīt, un Eiropas Savienības, tostarp Latvijas, mēģinājumi risināt bēgļu problēmu, tos izvietojot dalībvalstīs, ir lemti neveiksmei, norāda Dinevičs. Viņš skaidro, ka ES nevar uzņemt visus Āzijas un Āfrikas kara darbības zonu bēgļus un ekonomiskos migrantus, kuri vēlas labi dzīvot bagātajās ES valstīs.

LSDSP uzsver, ka bēgļi nedrīkst saņemt lielāku atbalstu kā trūcīgie ES iedzīvotāji, jo tas būtu netaisni pret mūsu pensionāriem un bezdarbniekiem. Šāda pamatiedzīvotāju diskriminācija pēc izcelsmes pazīmes nav pieļaujama, akcentē politiskais spēks, norādot, ka mazajās ES dalībvalstīs bēgļu izmitināšana būtiski pazeminās iedzīvotāju dzīves līmeni. Dinevičs uzskata, ka ekonomisko migrantu plūsmu var būtiski samazināt, ja ievērojami samazina pabalstu līmeni viņiem. Politiķim nav saprotams, kāpēc rūpes par bēgļiem no kara darbības Sīrijā un Irākā jāuzņemas ES un kāpēc blakus esošās bagātās arābu valstis, kuru rīcībā ir miljardi dolāru, nevar palīdzēt saviem ticības un valodas brāļiem.

"Ja patiesi vēlas mazināt bēgļu plūsmu, agresīvi jāvēršas pret tās organizatoriem, kuriem tas ir bizness, pat izmantojot militāru spēku. Ievērojot humānisma principus un solidarizējoties ar pārējām ES dalībvalstīm, mēs neiebilstam, ka Latvija uzņem plānotos 250 bēgļus, bet uzstājam, ka tie ir pirmie un vienīgie, ka ģimeņu apvienošanās ceļā šis skaitlis nepieaugs četras vai piecas reizes, ka tas nav sākums masveida bēgļu uzņemšanai Latvijā, kā arī neatbalstām Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera kunga iniciatīvu palielināt uzņemamo bēgļu kvotas par 400%," norāda LSDSP valdes priekšsēdētājs.

LSDSP aicina valdību nopietni plānot visus ar bēgļiem saistītos jautājumus, nepakļauties ES spiedienam. Nav pieļaujams, ka tie, kuri savas tautas interesēs iebilst pret masveida bēgļu uzņemšanu, tiek saukti par nacionālistiem, rasistiem, nedemokrātiskiem, tādiem, kuri neciena kopējās Eiropas vērtības, pauž Dinevičs.

LETA jau vēstīja, ka Junkers trešdien uzrunā Eiropas Parlamentam (EP) par stāvokli ES paziņoja, ka EK ierosina dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā.

Kā liecina EK paziņojums, Latvijai no Ungārijas rosināts uzņemt 237 bēgļus, no Itālijas - 68, bet no Grieķijas - 221.

Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 šādu cilvēku. Plānots, ka minētie 526 bēgļi Latvijai būs jāuzņem vēl papildus, līdz ar to kopumā - 776 bēgļi.

Svarīgākais