EK ierosina plānu imigrantu krīzes risināšanai

© scanpix.ee

Eiropas Komisija (EK) trešdien nākusi klajā ar septiņu punktu plānu, kas piedāvās "ātru, apņēmīgu un vispārēju" atbildi uz nelegālo imigrantu krīzi Eiropas Savienībā (ES).

"Kopumā tie ir 160 000 bēgļi, kas eiropiešiem ir jāuzņem savās rokās, un es tiešām ceru, ka šoreiz visi atbalstīs - nevis retorika, bet rīcība ir tas, kas ir vajadzīgs," paziņoja EK prezidents Žans Klods Junkers, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus.

Atbilstoši jaunajiem priekšlikumiem ES valstu vidū, īstenojot obligāto kvotu sistēmu, ir jāsadala vēl 120 000 patvēruma meklētāji. Atbilstoši maijā izziņotajiem priekšlikumiem bija paredzēts ar kvotu sistēmas palīdzību jaunas dzīves vietas ES atrast 40 000 bēgļu. Tiesa gan, valdības toreiz spēja vienoties uzņemt tikai 32 000.

Jaunie EK priekšlikumi paredz, ka no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas jāpārvieto uz jaunām dzīvesvietām 120 000 cilvēku, kam "skaidri ir vajadzīga starptautiskā aizsardzība".

Pārvietošana tiks veikta pēc "objektīviem kritērijiem" - kvotu indeksu veidos tādi rādītāji kā iedzīvotāju skaits (40%), IKP (40%), iepriekš vidēji saņemto patvēruma pieprasījumu skaits (10%) un bezdarba līmenis (10%).

Jāizveido pastāvīgs pārvietošanas mehānisms, lai "nākotnē ātrāk tiktu galā ar krīzes situācijām", paredzēts plānā.

EK ierosina pieņemt "pagaidu solidaritātes klauzulu". Ja attaisnotu iemeslu dēļ, tādu kā dabas katastrofas, dalībvalsts kādu laiku nevar piedalīties imigrantu uzņemšanas shēmā, tai būs jāveic finansiāls ieguldījums ES budžetā 0,002% apmērā no IKP.

EK arī ierosinājusi izveidot "drošo valstu" sarakstu, uz kurām imigranti pamatā tiks sūtīti atpakaļ. EK jau ierosinājusi šajā sarakstā iekļaut Balkānu valstis, kas nav ES sastāvā, un Turciju.

Jaunais plāns paredz imigrantu atgriešanās politiku "padarīt efektīvāku".

Dalībvalstīm patvēruma meklētājiem būs "adekvāti un ātri" jānodrošina mājoklis, apgāde un pakalpojumi.

Plāns arī paredz sekmēt stabilitātes atjaunošanos imigrantu izcelsmes valstīs, piemēram, Lībijā un Sīrijā.

EK jau atvēlējusi 1,8 miljardu eiro Āfrikas trasta fondam, kura mērķis ir uzlabot stabilitāti Sāhelas, Čadas ezera, Somālijas pussalas un Ziemeļāfrikas reģionos.

Atbilstoši ANO datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies vairāk nekā 380 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Svarīgākais