Baltkrievijai noteikto ES sankciju izvērtēšana ir pavisam reāla

Baltkrievijas prezidents aleksandrs Lukašenko © theguardian.com

Baltkrievijai noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju izvērtēšana, atbildot uz Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko lēmumu apžēlot vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, ir pavisam reāla, aģentūrai LETA pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Rinalds Gulbis.

Gulbis, kura pētniecības jomā ir Lukašenko autoritārais režīms un demokrātiskās kustības Baltkrievijā, kā arī Krievijas sociālekonomika, norāda, ka ES jau iepriekš Minskai bija norādījusi, ka attiecību uzlabošanai nepieciešams veikt attiecīgus priekšdarbus. "Lukašenko sevi pierādīja ar šīm miera sarunām, ka viņš var būt saimnieks mājās un organizēt sarunas," sacīja Gulbis, kurš atgādināja arī par Francijas un Vācijas uzstādījumiem, ka cilvēktiesību joma ir jāliberalizē.

"Izjūtot spiedienu, arī no Krievijas ekonomikas, kas iegājusi lielā recesijas fāzē, Baltkrievijai nekas cits neatliek, kā sadarboties ar ES. Nedomāju gan, ka cilvēktiesību situācija Baltkrievijā tagad strauji uzlabosies," piebilda Gulbis.

Runājot par atbrīvotajiem opozicionāriem, pētnieks norādīja, ka viņi, visticamāk, arī turpmāk atradīsies valsts dienestu uzmanības lokā, jo "tas, ka viņi ir izlaisti no cietuma, nav liels solis uz priekšu".

Savukārt, vaicāts par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) pausto, ka mums nopietni jāizvērtē ES sankciju politika pret Baltkrieviju, Gulbis norādīja, ka šāds solis būtu raksturojams kā normālas diplomātijas sastāvdaļa. "Būsim godīgi, Baltkrievijas režīmam, saucot to par pēdējo diktatūru Eiropā, daļa no piemērotajām sankcijām pēc sava rakstura un svara bija absolūti neadekvātas, jo ES tādas sankcijas, kādas piemērojusi Baltkrievijai, nevienā brīdi nav piemērojusi pret Krieviju," viņš sacīja, piebilstot, ka šajā gadījumā vienos svaru kausos nevar likt tos režīma pastrādātos noziegumus, kas veikti Baltkrievijā un Krievijā.

Pētnieks arī uzsvēra, ka sankciju izvērtēšanā īpaši nozīmīgs solis būs izvērtēšana, kuru sankciju atcelšana sniegtu zināmu apbalvojumu raksturu no ES un ASV puses. "Šāda sankciju izvērtēšana ir ļoti reāla," uzskata Gulbis.

Vienlaikus viņš pauda, ka Lukašenko kārtējo reizi iestudēs gaidāmo vēlēšanu procesu, kas būs absolūti necaurskatāms. "Tikmēr ES uztur attiecības ar Azerbaidžānu un Armēniju, kā arī citām Austrumu partnerības valstīm, kur demokrātija nebūt nav spīdošā kvalitātē un kur cilvēktiesību stāvoklis nav labāks kā Baltkrievijā. Uz straujām pārmaiņām Baltkrievijā mēs noteikti nevaram cerēt," uzskata pētnieks. Viņš gan piebilda, ka situāciju varētu mainīt brīvākas ceļošanas iespējas valsts iedzīvotājiem. "Cilvēki ar šo kultūras un civilās diplomātijas palīdzību ieraudzītu to, kā ir dzīvot demokrātijā, ārpus režīma," sacīja Gulbis.

LETA jau vēstīja, ka ārlietu ministrs Rinkēvičs pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni norādīja, ka ir nopietni jāizvērtē ES sankciju politika pret Baltkrieviju. Vaicāts par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko lēmumu apžēlot vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, ministrs pauda gandarījumu, ka Latvijas pirmās prezidentūras ES Padomē laikā izdevās izdarīt ļoti daudz diplomātiskā veidā, veicinot ES un Baltkrievijas dialogu, lai šī virzība būtu. "Esam daudz strādājuši ar ES un Baltkrievijas pusi, un uzskatu, ka mums nopietni jāizvērtē sankciju politika," pauda ministrs.

"Ja mēs skatāmies uz sankcijām kā līdzekli zināmas politikas veicināšanai, mēs redzam, ka visu politieslodzīto atbrīvošana ir notikusi un ES ir jāsper solis pretī," norādīja Rinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka jautājums par sankciju pārskatīšanu pilnīgi noteikti no Latvijas puses tiks virzīts ES dienaskārtībā, piebilstot, ka septembra sākumā paredzēta neformālā ārlietu sanāksme Luksemburgā, kā arī Ņujorkā.

"ES ir jāsper zīmīgs solis pretī. Tas nenozīmē, ka vairs nebūs domstarpību par atsevišķiem jautājumiem, kas attiecas uz politiskām brīvībām, bet šis solis ir ļoti nozīmīgs," sacīja Rinkēvičs. "Vai tas nozīmē pilnīgu sankciju pārskatīšanu vai nē, es negribētu skriet notikumiem pa priekšu, bet pilnīgi noteikti mums jārāda, ja notiek pozitīvas izmaiņas, arī mēs reaģējam pozitīvi," viņš rezumēja.

LETA jau ziņoja, ka Baltkrievijas prezidents Lukašenko apžēlojis vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, sestdien pavēstīja viņa administrācija.