Igaunijas ārlietu ministre: Krievija kļuvusi daudz provokatīvāka

© Scanpix

Krievijas rīcība pēdējā laikā apliecina, ka tā ir kļuvusi daudz agresīvāka un provokatīvāka, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" stāsta Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljurande.

Par to liecina Kohvera lieta, Krievijas kara lidmašīnu lidojumi ar izslēgtiem transponderiem - tas jau vairs nav drauds tikai Igaunijai vai Latvijai, bet arī civilajai aviācijai reģionā.

"Pie mūsu robežām notiek agresīvas Krievijas militārās mācības. Fakti ir satraucoši. Krievija ir agresīvāka nekā agrāk, tāpēc mums NATO un ES jāpieliek kopīgi pūliņi, lai atturētu Krieviju no tālākas agresijas. Vēlos apsveikt arī Latviju, ka tā iecerējusi līdz 2018.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. Mums ir svarīgi gan atturēšanas pasākumi kopā ar NATO sabiedrotajiem, gan arī mūsu pašu valsts ieguldījums. Mums ir jālūkojas uz visa reģiona drošību, tomēr katrai valstij jādara savs darbs," saka Kaljurande.

Tomēr viņa arī atzīst, ka Igaunijas attiecības ar Krieviju būtiski neatšķiras no kopējās Eiropas Savienības (ES) - Krievijas attiecību ainavas, kura mainījās pēc Krimas okupācijas un aneksijas.

"Mūsu attieksme ir, ka agresija nevar palikt nesodīta. Kohvera lieta mūsu un Krievijas attiecības nepadara vieglākas. Ja runājam par zivju produktu eksporta aizliegumu uz Krieviju - mēs esam redzējuši, ka Krievija arī citām ES valstīm ir aizliegusi ievest savus pārtikas produktus. Mēs ticam ES solidaritātei. Tā nav pirmā un pēdējā reize, kad Krievija šādi rīkojas, jo ieganstus dažādiem aizliegumiem var atrast. Tomēr Krievijai kā Pasaules tirdzniecības organizācijas loceklei būtu jāpilda tās prasības," atzina ministre.

Svarīgākais