Ciprs informē, kādā gadījumā rīkos pirmstermiņa vēlēšanas

© scanpix.ee

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien norādījis, ka viņš rīkos pirmstermiņa vēlēšanas, ja stingrās nostājas piekritēji turpinās pretoties jaunajai valsts glābšanas programmai, kurā solīta parādsaistību sloga atvieglošana.

"Ja mums parlamentā nebūs vairākuma, es būšu spiests, mēs būsim spiesti rīkot vēlēšanas," intervijā radiostacijai "Sto Kokkino" sacīja Ciprs.

Viņš pavēstīja, ka 12.jūlijā ar kreditoriem parakstītās vienošanās nosacījumi paredz, ka Grieķija pēc novembra varētu sagaidīt parādsaistību samazināšanu, kad aizdevēji būs veikuši īstenoto reformu pirmo novērtējumu.

Ciprs saskāries ar sīvu pretestību no apjomīgas frakcijas savā "Syriza" partijā, viņiem noraidot jauno vienošanas ar aizdevējiem.

Tādējādi premjers sasaucis partijas ārkārtas kongresu, lai apstiprinātu valdības stratēģiju, piebilstot, ka tas lielā apmērā noteiks, vai būs nepieciešams rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Šī mēneša sākumā Ciprs piedzīvoja, ka vairāk nekā 30 no 149 likumdevējiem, kas pārstāv viņa vadīto partiju, pauda pretestību divos atsevišķos parlamenta balsojumos, lai atbalstītu nodokļu paaugstināšanu, pensiju sistēmas un administratīvās reformas, kas paredzētas jaunajā glābšanas programmā.

Ciprs norāda, ka "Syriza" kongress, visticamāk, tiks rīkots septembrī.

 

Svarīgākais