Levits bēgļu uzņemšanā neredz pretrunas ar Satversmi

© F64

Vērtējot Latvijas valdības lēmumu par 250 bēgļu brīvprātīgu uzņemšanu, tajā saturiski un pēc būtības nav pretrunu ar Satversmi, uzskata Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, tiesību eksperts, "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) prezidenta amata kandidāts Egils Levits.

Levits aģentūrai LETA sacīja, ka, pretēji publiski izskanējušam, viņam "nav nekāda sakara" ar VL-TB/LNNK ieceri vērsties Satversmes tiesā (ST) saistībā ar valdības lēmumu par 250 bēgļu brīvprātīgu uzņemšanu Latvijā. Levits arī neplānojot palīdzēt VL-TB/LNNK gatavot pieteikumu ST.

Viņš uzsvēra, ka "no Satversmes viedokļa pēc būtības saturiski neredz problēmu" saistībā ar šo valdības lēmumu. Savukārt, lai komentētu procesuālus aspektus, šis jautājums būtu jāizvērtē detalizētāk.

Levits kandidēja šogad notikušajās Valsts prezidenta vēlēšanās, kurām viņu izvirzīja VL-TB/LNNK kopā ar dažiem citu partiju pārstāvjiem.

Kā ziņots, koalīcijas partneri kopumā ir kritiski pret nacionālās apvienības ieceri vērsties ST saistībā ar valdības lēmumu par 250 bēgļu brīvprātīgu uzņemšanu Latvijā. "Vienotība" šo ieceri sauc par bezprecedenta gadījumu, bet Zaļo un zemnieku savienība pauž neitrālāku nostāju, uzsverot, ka tieši "Vienotībai" būtu šī situācija jāatrisina.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka nacionālās apvienības biedru vidū izskanējuši viedokļi, ka šajā jautājumā būtu jāizmanto tiesiskās aizsardzības līdzekļi. To nepieciešams darīt, ņemot vērā, ka nacionālā apvienība šajā jautājumā valdībā ir mazākumā, bet šis ir ļoti būtisks jautājums. Līdz ar to VL-TB/LNNK apsver iespēju vērsties ST, sacīja Bērziņš, piebilstot, ka Latvijas nostāja bēgļu jautājumā būtu parlamenta kompetencē.

Pašlaik tiekot vērtēti dažādi iespējamie risinājumi, līdz ar to šis jautājums vēl ir apsverams, teica Bērziņš. Viņš arī teica, ka pieteikums tiesā nevarētu tikt iesniegts tuvākajās dienās, tas būšot ilgāks process.

Jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā jau iepriekš radījis nesaskaņas koalīcijas partiju vidū.

6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija divu gadu laikā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā solidāri uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Svarīgākais