ASV atbalstīs Baltijas valstu drošības stiprināšanu

© scanpix.ee

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs darba vizītes laikā Vašingtonā saņēmis ASV amatpersonu apliecinājumu turpināt atbalstīt Baltijas valstu drošības nostiprināšanu NATO kolektīvajā aizsardzībā, vienlaikus uzsverot nepieciešamību visiem sabiedrotajiem palielināt ieguldījumu savā un alianses kopīgajā drošībā, informēja ĀM.

Pārrunājot Krievijas agresiju Ukrainā, valsts sekretārs ar ASV amatpersonām apmainījās viedokļiem par sankciju politikas turpināšanu pret Krieviju un atbalsta sniegšanu Ukrainai reformu īstenošanai. ASV amatpersonas apliecināja apņemšanos turpināt atbalstīt Baltijas valstu drošības nostiprināšanu NATO kolektīvajā aizsardzībā, vienlaikus uzsverot nepieciešamību visiem sabiedrotajiem palielināt ieguldījumu savā un alianses kopīgajā drošībā. Sarunu laikā tika pārrunāti NATO Varšavas samita sagatavošanas jautājumi, Irānas kodolsarunu vienošanās ietekme uz Tuvo Austrumu reģionu un terorisma apkarošanas kopīgie centieni.

Apmainoties viedokļiem par sadarbību un atbalstu Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības valstīm un Centrālāzijas valstīm, valsts sekretārs īpaši uzsvēra izglītības nozīmi, aicinot ASV atbalstīt Latvijas īstenotos izglītības projektus ar šīm valstīm.

Vizītes laikā valsts sekretārs tikās ar Nacionālās drošības padomes Eiropas lietu vecāko direktoru Čārlzu Kupčanu, valsts sekretāra vietnieci Eiropas un Eirāzijas lietās Viktoriju Nulandi, valsts sekretāra vietnieci Dienvidāzijas un Austrumāzijas lietās Nišu Bisvālu, valsts sekretāra vietnieka palīdzi Austrumāzijas un Klusā okeāna valstu lietās Sūzanu Trontonu, Valsts departamenta sankciju politikas koordinatoru Danielu Frīdu, ASV Finanšu departamenta sekretāra palīgu Danielu Gleizeru un citām ASV administrācijas amatpersonām. Tāpat valsts sekretārs tikās ar senatoru Džonu Makeinu, kā arī kongresmeni Riku Larsenu un kongresmeni Maiklu Tērneru.

Svarīgākais