Bērziņš: Jāvērtē, vai noziegums klasificēts precīzi

© F64

Saistībā ar Liepājas tiesas spriedumu, kurā par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo tēvs un dēls sodīti ar piespiedu darbu, vispirms jāvērtē prokurores darbs, tostarp, vai noziedzīgais nodarījums ir precīzi klasificēts, intervijā "Rietumu radio" sacīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

"Rietumu radio" rīcībā esošā informācija liecina, ka noziegums šajā lietā klasificēts pēc Krimināllikuma 162.panta "Pavešana netiklībā", nevis "Seksuāla vardarbība", kas vainīgajiem arī pēc tajā laikā spēkā esošās Krimināllikuma redakcijas paredzētu reālu cietumsodu.

Bērziņš pieļāva iespēju, ka šajā gadījumā nozieguma klasificējums varētu būt neadekvāts, jo cietusī meitene bija vien piecus gadus veca, turklāt noziedzīgās darbības notikušas piecu gadu posmā.

"Prokuratūra veic šīs lietas izmeklēšanu un uztur apsūdzību, un prokuroram ir iespēja šo noziedzīgo nodarījumu arī pārkvalificēt. Jautājums, kāpēc tas nav darīts, ir atklāts," sacīja Bērziņš.

Viņš gan uzsvēra, ka spriedums minētajā lietā nav publiski pieejams, līdz ar to detaļas plašākai sabiedrībai, tostarp arī viņam, nav zināmas.

"Neizpratni izraisa fakts, ka šāda situācija varēja veidoties un mūsu sabiedrībā šādas lietas notiek. Man nav saprotams, kā šāda situācija varēja veidoties tik ilgstoši. Vai tas nebija zināms kaimiņiem, ģimenes locekļiem vai kādam citam, un kāpēc par to tika klusēts," sacīja Bērziņš. "Attiecībā uz Liepājas tiesas spriedumu sākotnēji būtu jāvērtē prokurora darbs, vai prokuratūra izdarījusi visu, vai sods, ko prokurors tiesai prasīja, ir samērīgs."

Bērziņš atzīst, ka sabiedrība nav pasargāta no šādām situācijām, taču mērķis ir panākt, lai tādu gadījumu būtu pēc iespējas mazāk, un šī ir ne tikai likumdevēja un izpildvaras, bet gan visas sabiedrības atbildība un darbs.

Saeimas Juridiskā komisija nākamnedēļ, 21.jūlijā, sanāks uz sēdi, lai diskutētu par situāciju saistībā ar Liepājas tiesas spriedumu, kurā par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo tēvs un dēls sodīti ar piespiedu darbu. Tiks runāts arī par Krimināllikumā noteikto atbildību šādos gadījumos.

"Krimināllikumā izmaiņas notiek pastāvīgi, un par izmaiņām tiek diskutēts pastāvīgajā Krimināllikuma darba grupā, kurā piedalās eksperti," sacīja Bērziņš. "Pirmām kārtām, jāapspriež, vai izmaiņas Krimināllikumā ir nepieciešamas. Iespējams, ka tas būtu darāms, taču svarīgi ir arī izprast, vai pašreizējais regulējums tiek piemērots adekvāti."

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu.

Noziedzīgās darbības norisinājušās ilgstošā laika periodā - no 2009.gada līdz 2014.gada 27.februārim. Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi, turklāt 48 gadus vecais Jevgēņijs bija tuvs viņas radinieks, vēsta laikraksts.

Ar līdzīgām darbībām nodarbojies arī šī vīrieša 22 gadus vecais dēls. Viņš mazo meitenīti izmantojis laika posmā no 2011.gada līdz 2012.gadam.

Tiesa tēvu sodījusi ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet dēlu - ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi - 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Svarīgākais