Opozīcijai daudz jautājumu par bēgļu uzņemšanu

© scanpix.ee

Saeimas Eiropas lietu komisija plāno pēc nedēļas doties izbraukuma sēdē uz patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki", kā arī pārrunāt ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V) aktualitātes par iespējamo bēgļu uzņemšanu, ja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis panāks vienošanos šajā jautājumā.

Tomēr šodien komisijas sēdē vairākiem opozīcijas deputātiem bija dažādi jautājumi saistībā ar Latvijas pozīciju šajā jautājumā.

Parlamentāriete Jūlija Stepaņenko (S) jautāja: "Vai es pareizi saprotu, ka par bēgļiem mums jau viss ir izrunāts un mums būs tikai izbraukuma sēde un nekāda pozīcijas apstiprināšana galīgajā versijā mums nenotiks?" Komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V) viņai skaidroja, ka komisija jau iepriekš apstiprināja sākotnējo pozīciju šajā jautājumā, proti, to, ka Latvija gatava piedalīties bēgļu uzņemšanas mehānismā. "Mēs esam teikuši "nē" obligātām kvotām, bet esam teikuši, ka brīvprātīgā mehānismā mēs piedalāmies," norādīja Čigāne.

Uz šo Stepaņenko atbildēja, ka brīvprātības princips nozīmē to, ka bēgļus var gan piekrist uzņemt, gan arī atteikties. "Manuprāt, šī pozīcija bija savā ziņā maldinoša arī mums, deputātiem," piebilda politiķe.

Savukārt Čigāne pauda - ja esam piekrituši piedalīties šajā mehānismā pēc brīvprātības principa, tad tas nozīmē, ka Latvija piedalīsies tajā. "Tas nenozīmē, ka mēs varam lemt piedalīties vai nepiedalīties," sacīja komisijas vadītāja.

Tikmēr deputāts Igors Pimenovs (S) vaicāja, vai 250 bēgļi ir vienkārši indikatīvs skaits. Čigāne apliecināja, ka tas ir indikatīvs skaits politiskām diskusijām.

Komisijas vadītāja arī pastāstīja, ka nākamnedēļ, 20.jūlijā, ir paredzēta ES tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksme, kurā varētu tikt panākta vienošanās bēgļu jautājumā. Ja vienošanās tiks panākta, tad komisija varētu aicināt uz sēdi Rihardu Kozlovski, lai viņš informē komisiju par aktualitātēm.

Komisijas sēde šajā jautājumā varētu notikt 27.jūlijā. Tā būtu izbraukuma sēde, jo deputāti dotos uz "Muceniekiem", kur varētu izmitināt šos bēgļus, ko uzņems Latvija.

Kā ziņots, valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojusies par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, paredzot, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 cilvēku.

Vēlāk opozīcijas politiskie spēki - Latvijas Reģionu apvienība, "No sirds Latvijai", "Saskaņa" un arī koalīcijā esošā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - parakstījās par ārkārtas sēdes sasaukšanu, rosinot uzdot valdībai sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā. Tomēr kvoruma trūkuma dēļ šis jautājums līdz galam netika izskatīts, tāpēc tas atlikts līdz nākamai kārtējai Saeimas sēdei. Toreiz parlamenta sēdē kvoruma nebija, jo balsojumā nepiedalījās "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības deputāti. Kvoruma trūkuma dēļ sēde tika pasludināta par slēgtu.

Latvijas Reģionu apvienības frakcija arī nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ar lūgumu tikties, lai pārrunātu jautājumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā.

 

Svarīgākais