No kurām valstīm Eiropā ierodas imigranti?

© scanpix.ee

Vairums imigrantu, kas šogad nokļuvuši Eiropas Savienībā (ES), ieradušies no četrām valstīm - Afganistānas, Eritrejas, Somālijas un Sīrijas, piektdien paziņojusi cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Lielā daudzumā imigranti ieradušies arī no Nigērijas, Gambijas, Senegālas un Mali.

"Vairums no tiem, kas šķērso Vidusjūru, uzņemas šausmīgu risku, jo viņiem to nākas darīt, nevis viņi to grib," sacīja HRW pētniece Džūdita Sanderlenda, kas sastādījusi ziņojumu par bēgļu pieplūdumu ES.

Ziņojumā teikts, ka ES prioritātei būtu jābūt dzīvību glābšana un drošu ceļu sagādāšana uz Eiropu, nodrošinot, ka sadarbībā starp izcelsmes valstīm un tranzīta valstīm tiek ievērotas starptautiskās cilvēktiesības.

Šogad Vidusjūru šķērsojuši un ES ieradušies jau aptuveni 100 000 nelegālo imigrantu, no kuriem vairums vispirms nonākuši Itālijā, Grieķijā un Maltā. Šīs valstis savukārt vēlas, lai pārējās ES valstis palīdz tām nest nelegālo imigrantu radīto slogu.

Pēc aptuveni 800 cilvēku bojāejas, nogrimstot kārtējai nelegālo imigrantu laivai Vidusjūrā, ES līderi beidzot aktīvi pievērsās imigrantu problēmai, ierosinot imigrantu sadali pa bloka valstīm un paplašinot glābšanas un meklēšanas operācijas jūrā.

ES piektdien apstiprināja plānu jau nākamajā nedēļā sākt pirmo fāzi militārai operācijai pret cilvēku kontrabandistiem.