Rinkēvičs: Migrantu izcelsmes valstīm un ES jāsadarbojas

© F64

Eiropas Savienībai (ES) ir ļoti būtiski ilgtermiņā sadarboties ar migrantu izcelsmes valstīm, tajā skaitā slēdzot savstarpējus atpakaļuzņemšanas līgumus, šodien Fidži galvaspilsētā Suvā cita starpā norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā informēja Ārlietu ministrijā, uzrunā Āfrikas, Karību, Klusā okeāna valstu (ĀKK) un Eiropas Savienības (ES) Parlamentārās asamblejas dalībniekiem ministrs pievērsās arī aktuālajai migrācijas situācijai un tam, ka liela daļa migrantu, kas laivās mēģina sasniegt Eiropu, nāk tieši no Āfrikas valstīm. Rinkēvičs uzsvēra, ka situācijas risinājumam ir jānovērš ne tikai sekas, bet arī nelegālās migrācijas plūsmas cēloņi. Tāpēc ļoti būtiski ir ilgtermiņā sadarboties ar migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm, pirmkārt, iznīcinot nelegālo pārvadātāju tīklus, otrkārt, kopīgi risinot drošības un nabadzības problēmas un, treškārt, slēdzot atpakaļuzņemšanas līgumus starp migrantu izcelsmes valstīm un ES.

Uzrunā ministrs atgādināja par ES apņemšanos sasniegt attīstības palīdzības apjoma mērķi, kas ir 0,7% no nacionālā kopienākuma. Viņš norādīja, ka daļa no šīs palīdzības tiks īpaši rezervēta vismazāk attīstītajām valstīm.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par klimata pārmaiņu ietekmi, migrāciju un terorisma draudiem, Rinkēvičs izklāstīja ES Padomes darba rezultātus minētajās jomās. Piemēram, martā Padome pieņēma dokumentu par ES un tās dalībvalstu iecerēto valsts noteikto ieguldījumu klimata pārmaiņu mazināšanai. Tas paredz, ka ES un tās dalībvalstis apņemas līdz 2030.gadam samazināt siltumnīcas efekta gāzu emisijas par 40%.

Attiecībā uz sadarbību ar trešajām valstīm cīņā ar terorismu ministrs uzsvēra, ka drošība nav iespējama bez valsts attīstības. "Tādēļ drošības jautājumi un cīņa pret teroristiskajām organizācijām jāiekļauj arī attīstītības projektos, ko ES īsteno ĀKK valstīs," pauda Rinkēvičs.

ĀKK valstu un ES Parlamentārā asambleja notiek divas reizes gadā pārmaiņus kādā no Eiropas un ĀKK valstīm. Asamblejā tiekas visu ĀKK valstu parlamentāriešu delegācijas un Eiropas Parlamenta deputātu grupa sadarbībai ar ĀKK valstīm. Viens no regulāriem darba kārtības punktiem ir jautājumu un atbilžu sesija ar ES Padomes Attīstības padomes prezidentu, kas ir augstā pārstāve ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni. Šajā sanāksmē ārlietu ministrs Rinkēvičs aizstāja augsto pārstāvi.