Straujuma: Ekonomiskie panākumi atkarīgi no uzņēmējiem

© F64

Eiropas panākumi ekonomiskajā jomā lielā mērā atkarīgi no tā, vai mazie un vidējie uzņēmumi spēs izmantot savu izaugsmes potenciālu, šodien atklājot Eiropas mēroga inovatīvas uzņēmējdarbības konferenci "Finanšu instrumenti izpētei, inovācijai un uzņēmējdarbībai 2015", sacīja Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Kā norādīja Straujuma, pēdējos piecos gados mazie un vidējie uzņēmumi devuši vairāk nekā pusi no kopējās pievienotās vērtības Eiropas Savienības (ES) ekonomikā un nodrošinājuši 80% no visām jaunajām darbvietām. "Tomēr šo uzņēmumu attīstību traucē pieejamība finanšu resursiem, kas būtiski apgrūtināta banku piesardzīgās kreditēšanas politikas dēļ," turpināja Straujuma. "Tāpat pēdējo piecu gadu laikā samazinājies riska kapitāla finansējums."

Lai situāciju uzlabotu, ES līmenī aizsāktas vairākas nozīmīgas iniciatīvas, kas būtiski pilnveidos investīciju vidi un būtiski uzlabos mazo un vidējo uzņēmumu pieeju finanšu resursiem. "Investīciju plāns Eiropai, kura ieviešana tiks sākta tuvākajos trīs mēnešos, stimulēs investīcijas izaugsmei un darbvietu radīšanai, kā arī dažādos pieejamos finanšu avotus un sekmēs pārrobežu kapitāla plūsmu," piebilst Straujuma.

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā norisinās Eiropas mēroga inovatīvas uzņēmējdarbības konference "Finanšu instrumenti izpētei, inovācijai un uzņēmējdarbībai 2015", kas vienkopus pulcēs augstākā līmeņa finanšu politikas veidotājus, finanšu starpniekus, inovāciju ekspertus un uzņēmējus.

Inovatīvas uzņēmējdarbības nedēļas konference būs nozīmīgs Latvijas prezidentūras ES Padomē pasākums, kura galvenais uzsvars būs ES investīciju politika un atbalsts uzņēmējdarbībai. Konferencē diskutēs par ES finansējuma pieejamību pētniecībai, inovācijām un mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai. Īpaša uzmanība tiks pievērsta fondu savstarpējai mijiedarbībai, to izmantošanai valsts un vietējā mērogā.

Konferences laikā tiks parakstīta vienošanās starp Eiropas Komisiju (EK) un Eiropas Investīciju banku par jauniem finanšu instrumentiem Eiropas Savienības zinātnes un izpētes programmā "Horizon 2020".

Konferenci organizē EM sadarbībā ar AS "Latvijas Attīstības finanšu institūciju "Altum"", EK, Eiropas Investīciju banku, Eiropas Investīciju fondu un Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu.

Politika

Par to, kāpēc šī valdība ir iestigusi un kāpēc premjerei Siliņai ir nesekmīgs vērtējums, par to, kāpēc ministri valdības sēžu laikā “sēž” telefonos un kāpēc Briškens ir ideāls ministrs – un vēl par daudz ko citu intervijā ar politologu Filipu Rajevski.

Svarīgākais