Mūrniece: politikā nekad nesaki nekad

© F64

Politikā ir tā - nekad nesaki nekad, šādi varbūtību, ka jau šoruden kritīs Laimdotas Straujumas (V) vadītā valdība, šorīt telekanālā LNT vērtēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Politiķe tieši neatbildēja uz jautājumu par valdības krišanu, bet tā vietā klāstīja, ka būtu priecīga, ja Straujumas valdība apstiprinātu budžetu ar koalīcijas partneru izvirzītajām prioritātēm tā, lai tiktu panākts kompromiss starp nozarēm, kad visi ir nedaudz neapmierināti, bet kopējais rezultāts ir labs.

Runājot par Latvijas drošību, Mūrniece stāstīja, ka Latvija no NATO saņem signālus, ka tieša militāra agresija pret Latviju no Krievijas puses pašlaik nav gaidāma, bet gataviem pret draudiem ir jābūt - jāsakārto robeža, jāstiprina iekšējā drošība un jāpalielina informatīvā drošība. Mūrnieces vērtējumā, Latvija ir izmantojusi visas prezidentūras Eiropas Savienībā dotās iespējas, lai runātu par Eiropas drošību.

Vērtējot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvāto aizsardzības ministra kandidātu Raimondu Bergmani, Mūrniece stāstīja, ka personiski iepazīties ar viņu neesot izdevies tik labi kā ar citiem kolēģiem. "Pagaidām raugos piesardzīgi," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus mierinot, ka aizsardzības nozare ir viena no sakārtotākajām valstī un ministrija strādā labi, neskatoties uz to, kurš ir ministrs. Mūrniece gan atzina, ka aizsardzības jautājumi Bergmanim nav sveši.

Savukārt atskatoties uz Valsts prezidenta vēlēšanām, Mūrnieces vērtējumā, Latvija ir ieguvusi tādu prezidentu, kuru var saukt par labu, bet varēja dabūt izcilu. VL-TB/LNNK piedāvātā prezidenta amata kandidāta Egila Levita izcilība esot slēpusies tajā, ka viņš būtu varējis kļūt nācijas morālais līderis. Vējonim šādu spēju pašlaik neesot, bet Mūrniece cer, ka nākotnē tās varētu rasties un laika gaitā arī viņš varētu kļūt par izcilu prezidentu.

Mūrniece noliedza, ka viņas partija būtu solījusi pēdējā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā atbalstīt koalīcijas kandidātu, lai kurš arī būtu palicis. Partija šādu priekšlikumu gan tika izteikusi, taču nolēmusi pie tā vienpersoniski nepieturēties, jo priekšlikumu noraidījusi ZZS.

Politika

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.