Saeimai jālemj, vai sodīt veselības ministru

© F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien gatavojas izskatīt jautājumu par veselības ministra un Saeimas deputāta Gunta Belēviča saukšanu pie administratīvās atbildības.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis, ka ministrs pārkāpis valsts amatpersonām noteiktos komercdarbības ierobežojumus, jo pieņēmis lēmumu lietā, kur tieši iesaistīts uzņēmums, kas pieder un ko vada G. Belēviča radinieki – sieva Vija Belēviča un dēls Artūrs Belēvičs.

KNAB atsaucas uz likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kas paredz aizliegumu valsts amatpersonai sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījuma partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Pārbaudes laikā KNAB secinājis, ka SIA Saules aptieka valdes locekļi ir G. Belēviča radinieki – laulātā V. Belēviča un dēls A. Belēvičs, savukārt komercsabiedrības vienīgais dalībnieks ir A. Belēvičs. Tieši ar Saules aptieku ir saistīta pārbaude un disciplinārlieta Zāļu valsts aģentūrā (ZVA), ko ierosināja tieši ministrs. Viņš arī publiski neslēpa, ka tieši viņš ir parakstījis rīkojumu par disciplinārsodu aģentūras vadītājai Ingunai Adovičai. Otrs uzņēmums, ko pētījis KNAB, ir SIA Baltacon, kur arī 50 procentu kapitāla daļu pieder ministra dēlam Artūram, kurš arī ieņem valdes priekšsēdētāja amatu šajā uzņēmumā.

KNAB secinājis, ka ministrs šāgada janvārī izdevis rīkojumu par dienesta pārbaudi ZVA, kas ir Veselības ministrijas pārraudzības iestāde. Pārbaude uzsākta pēc Saules aptiekas un Baltacon iesnieguma par ZVA rīcību, jo, viņuprāt, aģentūra bija izpaudusi komersantu sniegtās ziņas par konkrētu medikamentu realizācijas apjomu, savukārt šiem uzņēmumiem par prasīto informāciju par kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajām zālēm, kuras eksportētas no Latvijas, ZVA pieprasījusi samaksu. Uzņēmumi lūguši ierosināt disciplinārlietu pret trim ZVA amatpersonām, tostarp direktori, par firmu komercnoslēpuma izpaušanu. KNAB arī konstatējusi, ka pēc tam ministrs pieņēmis arī lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, «tādējādi veicot ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības interešu konflikta situācijā». KNAB izmeklētāji arī Saeimai norāda, ka ministrs lūgts ierasties personīgi uz administratīvā protokola sastādīšanu KNAB, bet viņš neesot ieradies, ne arī ziņojis par neierašanos, tāpēc lēmuma pieņemšana neesot atlikta.

Pašu veselības ministru gan izbrīna KNAB lēmums, saskaņā ar kuru viņš neesot bijis tiesīgs pieņemt lēmumu par disciplinārsodu atbilstoši disciplinārkomisijas konstatētajiem faktiem par sistemātiskiem pārkāpumiem ZVA rīcībā. Pretēji KNAB secinātajam ministrs aicina biroju vērtēt tieši ZVA direktores iespējamo atrašanos interešu konfliktā saistībā ar sistemātisku informācijas sniegšanu ārvalstu farmaceitiskajiem uzņēmumiem par Latvijas farmaceitisko uzņēmumu komercdarbību. G. Belēvičs apgalvo, ka ZVA daudzu gadu garumā un sistemātiski ir izpaudusi Latvijas farmācijas jomas komersantu informāciju tieši ārzemju uzņēmumiem. Sniegt paskaidrojumus KNAB ministrs nav varējis, jo atradies komandējumā Ženēvā. Interesanti, ka ministrs savu dēlu kā Aptiekāru asociācijas pārstāvi apstiprinājis Farmācijas jomas konsultatīvajā padomē, bet tagad (pēc tam, kad šī informācija parādījās pietiek.com) – izslēdzis.

Neatkarīgā rakstīja, ka I. Adovičai piemērots disciplinārsods – samazināta alga uz četriem mēnešiem. Izskanējusi arī informācija, ka pēc I. Adovičas darbības termiņa beigām amatu viņa nesaglabātu. Savukārt ZVA Neatkarīgā uzzināja, ka I. Adoviča iesniegusi tiesā prasības pieteikumu ar lūgumu atzīt par prettiesisku un atcelt ministra rīkojumu.



Svarīgākais