Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Politiķi uzticas Kalnmeieram

© F64

Ar apbrīnojamu vienprātību ceturtdien atkārtoti ģenerālprokurora amatā tika ievēlēts Ēriks Kalnmeiers.

No 77 balsojošajiem deputātiem tikai viens atturējās, pārējie Ē. Kalnmeieru vēlējās amatā redzēt arī nākamos piecus gadus. Politiķiem tīkama esot viņa spēja būt pilnīgi apolitiskam. Savukārt nobalsot neuzspējušais Latvijas Reģionu apvienības pagaidām vēl nepieredzējušais deputāts Artuss Kaimiņš nodemonstrēja politiskajās vētrās norūdīta politiķa cienīgu divkosību.

«Nedomāju, ka būs tik viennozīmīgs balsojums, tas ir uzticības kredīts, kas vēl ir jāatpelna,» pēc balsojuma teica Ē. Kalnmeiers. Viņš uzskata, ka šāds politiskais atbalsts viņam dāvāts tāpēc, ka ir spējīgs «neiet kādas politiskās partijas pavadā, būt politiski neitrāls».

«Ja ņem vērā dažādus atsevišķus lēmumus, tad nevēlams varētu būt ikvienai partijai, kaut vai par pielaižu [valsts noslēpumam] izsniegšanu,» uzskata amatu saglabājušais ģenerālprokurors.

Žurnālistu gatavošanos intervēt ģenerālprokuroru uz īsu brīdi pārtrauca A. Kaimiņš, kas ar apsveikuma vārdiem steidza spiest Ē. Kalnmeieram roku un lūdza piedošanu, ka nav piedalījies balsojumā, jo neesot paspējis laikus reģistrēties, taču noteikti būtu balsojis par viņu.

Tādēļ, pēc aptuveni divām stundām klausoties Latvijas Radio pirmajā programmā no Saeimas sēžu zāles translēto raidījumu Frakciju viedokļi, pārsteidzoši bija dzirdēt A. Kaimiņa veltīto kritiku paša nesen suminātajam Ē. Kalnmeieram.

«Kalnmeiera kungs šodien ir ievēlēts, bet izskatās, ka ar viņa ievēlēšanu tieslietu sistēmas problēmas Latvijā netiks atrisinātas. [..] Ar nožēlu jāsecina, ka nākamos gados uzlabojumi šajā jomā [tiesiskuma] Latvijā nebūs sagaidāmi,» teica deputāts, kas sevi pozicionē kā patiesības gaismas nesēju tautai. Viņš arī prognozēja, ka nākamajos gados prokurori brauks ar labākām mašīnām, saņems lielākas algas, bet tiesiskums Latvijā tikšot pamests novārtā.

Grūti spriest, kādu motīvu vadīts, jaunais politiķis tik uzskatāmi pasniedzis divkosības paraugstundu. Viens no variantiem – apsveikums prokuroram nāca no sirds, bet publiski tika pausts kāda cita viedoklis.

Visi balsojumā piedalījušies Latvijas Reģionu apvienības deputāti, kas lepojas ar stingru un neiedragājamu gribu, Ē. Kalnmeieru atbalstīja. Tāpēc, iespējams, A. Kaimiņš, pakļaujoties frakcijas disciplīnai, laikus attapies un ir vienīgais, kas vērsis sabiedrības uzmanību uz valstij neizdevīga lēmuma pieņemšanu.

Citu politiķu publiski paustais viedoklis par Ē. Kalnmeieru saskan ar darbiem. Vienotības (tās vairākums atbalstīja Ē. Kalnmeieru) līdere Solvita Āboltiņa skaidroja – kaut arī pirms pieciem gadiem partija viņa kandidatūru neatbalstīja, aizvadītajos gados prokurors pārliecinājis par savu kompetenci un spēju distancēties no politiskajiem procesiem. «Viņš ir labs prokurors,» sacīja S. Āboltiņa.

Uz Ē. Kalnmeiera spēju būt apolitiskam norādīja arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. «Pirms pieciem gadiem, kad atbalstījām viņa kandidatūru, bija pretestība un sašutums par oligarhu ietekmi. Bet mēs atkal nebijām kļūdījušies. Kalnmeiers ir nostādījis sevi kā ļoti apolitisku prokuroru atšķirībā no Jāņa Maizīša, kuru izmantoja politiskajās spēlēs,» teica ZZS līderis.