NSL var izšķirt vēlēšanu rezultātu

© F64

Paziņojot, ka neatbalstīs nevienu no Saeimā ievēlēto partiju izvirzītajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam, No sirds Latvijai ar saviem septiņiem mandātiem kļuvusi teju par neproporcionāli ietekmīgu spēku šajā procesā. Par to, vai tas darīts tīši vai vienkārši tā sanācis, var diskutēt, bet aizklātais balsojums šai partijai var dot varu prezidentu ievēlēt jau pirmajās vēlēšanās.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā un otrajā kārtā deputāti balso par visiem pieteiktajiem kandidātiem. Ja arī tad neviens netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Ja vēlēšanu pēdējā kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo 51 balsi, tiek rīkotas jaunas vēlēšanas.

Ņemot vērā, ka Valsts prezidenta vēlēšanās neizmanto elektronisko sistēmu, bet gan vēlēšanu biļetenus, šis process ir nogurdinoši garš un monotons, bet laiks, kamēr nobalso visi simt deputāti un tiek saskaitītas viņu balsis, tiek izmantots, lai kaldinātu jaunas alianses.

Kaut arī koalīcijai ir 61 balss, reti kāds šaubās, ka pirmajās divās kārtās neviens no kandidātiem neiegūs nepieciešamo atbalstu. Tāpēc koalīcijai būs jāvienojas, ko darīt ar savstarpēji konkurējošajiem kandidātiem – Zaļo un zemnieku savienības un Vienotības Raimondu Vējoni un Nacionālās apvienības Egilu Levitu.

Vienprātības par to, kurš no viņiem ir atbilstošākais kandidāts valsts augstākajam amatam, nav nevienā no politiskajiem spēkiem, tāpēc nav pamata būt pārliecībai, ka tāda tiks panākta vēlēšanu laikā. Nacionāļi jau ne vienreiz vien pierādījuši, ka savas intereses tik viegli nenodod.

Šādās situācijās ikviena balss ir ārkārtīgi vērtīga, un No sirds Latvijai piederošās balsis, neraugoties uz skaļajiem paziņojumiem, būs pieejamas parlamenta lielajiem shēmotājiem, tā vismaz uzskata politikas eksperti.

«Ja viņi tiešām gribētu pārliecināt cilvēkus, ka No sirds Latvijai boikotē ikvienu kandidātu, viņiem nevajadzētu vēlēšanās vispār piedalīties,» saka politologs Ivars Ījabs, kurš uzskata, ka šis paziņojums ir blefs, un piebilst: «Aizklātā balsojumā runas par boikotēšanu ir spēle ar aizsegtām kārtīm – nevar jau zināt, kā viņi balsos.»

Eksperts uzskata, ka Ingunas Sudrabas dibinātā partija šādā veidā tikai uzsit sev cenu, liekot koalīcijai saprast, ka savus septiņus mandātus No sirds Latvijai ir gatava atdot tam, kas nāks pie viņiem ar labāko piedāvājumu.

«Tveicīgajā 3. jūnija naktī tie cilvēki var sākt domāt atšķirīgi, jo viņu balss vērtība ar katru balsojumu tikai pieaugs. Kādā pēdējā vai priekšpēdējā balsojumā katrai balsij ir sava vērte,un neviens no viņiem nav tāds muļķis, lai to vērtību neapzinātos,» reāli uz vēlēšanu scenārija attīstību lūkojas politologs.

Neoficiāla informācija liecina, ka arī Latvijas Reģionu apvienība grasoties neatbalstīt citus kandidātus, ja viņu izvirzītais Mārtiņš Bondars no vēlēšanām izkritīs, vēsta LETA. Ja par šādu lēmumu partija patiešām paziņos, tad politikas melnajā tirgū būs pieejamas jau piecpadsmit balsis.