Lembergs: Situācija prezidenta vēlēšanās kļuvusi neskaidra

© F64

Ja vēl pirms pāris dienām situācija ar Valsts prezidenta vēlēšanām šķita visai skaidra un bija lielas iespējas, ka augstajā amatā tiks ievēlēts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, pašlaik tā ir kļuvusi neskaidra, šorīt LTV atzina Ventspils mērs, ZZS bieži pieteiktais premjera amata kandidāts Aivars Lembergs.

Lembergu esot pārsteigusi VL-TB/LNNK izvirzītā Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita piekrišana kandidēt, jo viņš ir tiesnesis, kuram vajag būt politiski neitrālam, bet tagad sanākot, ka viņš esot "vienas partijas tiesnesis". VL-TB/LNNK, piedāvājot savu kandidātu prezidenta vēlēšanām, veicot "kaut kādu saspēli plašā frontē".

Lembergs Levita kandidatūru neatbalsta, jo jurists esot izteicies, ka Latvijā nav vajadzīgas mazākumtautību skolas, kas liecinot, ka viņš neizprot situāciju Latvijā un "varētu savārīt lielas ziepes", kas radītu draudus valstij pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā.

"Savārot ziepes", gan jau viņš aizbrauks uz Vāciju, bet mēs tad te paliksim, Levita kritizēšanu turpināja Lembergs. "Man ir tāda sajūta, ka cilvēks meklē amatu, bet, ja cilvēks meklē amatu, tad viņš amatam neder," piebilda Lembergs.

Pēc Lemberga domām, daudzi izskanējušie prezidenta amata kandidāti - Levits, Eiropas Parlamenta deputāti Sandra Kalniete (V) un Artis Pabriks (V) - nederot augstajam amatam, jo viņi esot "sadedzinājuši tiltus" un labākajā gadījumā varot būt "letiņu prezidenti", bet ne visas Latvijas sabiedrības pārstāvji.

Politiķis kritizēja arī "Vienotību", kura mainījusi viedokli prezidenta vēlēšanu jautājumā - sākotnēji solījusi atbalstīt Vējoni, bet tagad paredz brīvo balsojumu. Viņš gan atzina, ka koalīcijas līgumā nav neviena vārda par prezidenta vēlēšanām, līdz ar to šajā jautājumā koalīcijas neesot.

Kā atzina Lembergs, šādā situācijā svarīga būs mazo opozīcijas partiju - Latvijas Reģionu apvienības un "No sirds Latvijai" - pozicionēšanās prezidenta vēlēšanu balsojumā.

Lembergs apgalvoja, ka pat pašreizējās neskaidrības apstākļos rezerves kandidāti tālākām prezidenta vēlēšanu kārtām apspriesti neesot.

Politiķis arī teicās, ka koalīcijas stabilitāti prezidenta vēlēšanas neapdraudēs. Jautājums vairāk esot pašas Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) rokās, proti, cik viņa būs nogurusi pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā, taču beidzamās tikšanās laikā Lembergam viņa šķitusi labākā formā nekā gada sākumā. Otrs apdraudējums Straujumas valdībai varot rasties "Vienotības" iekšienē - vai viņu "negrauzīs nost "sorosītu" gals", konkrēti nosaucot Saeimas deputātus Lolitu Čigāni un Andreju Judinu.